Qui menja sopes se les pensa totes!!!

"Qui menja sopes se les pensa totes", era una dita molt popular a les cases del món rural en la meva infantesa. Des que vaig començar el blog que em rondava pel cap recuperar un dels plats segurament més antics i que vàren formar part, amb diverses variants geogràfiques, dels menús quotidians de moltes famílies de tota una època. Aprofitar els recursos que oferia la terra i reciclar els aliments era una prioritat a totes les cases per assegurar la subsistència, és per això que aquest article vol ser un merescut homentge a totes les àvies i mares de diverses generacions que amb la seva saviesa, creatvitat i paciència van fer d'uns humils ingredients un plat tan reconfortant com terapèutic: La sopa de timó o farigola.


Propietats

Ideal en èpoques de canvis de temps i  d'adaptació al fred. És un plat molt digestiu i molt útil per evitar o guarir tota mena d'infeccions respiratòries i intestinals, gràcies a les propietats antibacterianes, antisèptiques i expectorants tan de l'all (Allium sativum L.) com del timó o farigola (Thymus vulgaris).
També és molt interessant en casos de mal de panxa per empatxos tan típics en els nens durant les festes , o en adults per excés d'àpats forts.

L'all cru és molt recomanable per les seves propietats antitrombòtiques  que ajuden a fluïdificar la circulació de la sang. Ideal per prevenir o lluitar contra l'arteriosclerosi, colesterol, hiertensió i problemes circulatoris en general.

En aquesta ocasió us proposo la sopa de timó que solíem fer a casa quan arribàven els  freds i  les primeres gelades: "Les sopes escaldades"

Recepta per dues persones:
  • Pa llescat prim (millor una mica sec o lleugerament torrat).
  • 1 All mitjà
  • 2 Branquetes de timó o farigola
  • 1/2 L. d'aigua
  • Sal i oli d'oliva verge extra
Elaboració:
  1. Posar a bullir 1/2 litre d'aigua, afegir-hi el timó quan arrenqui el bull i deixar-lo  coure 5 minuts a foc lent, apagar el foc i deixar reposar 5 minuts més tapat.
  2. En un plat soper posar-hi 2 ò 3 llesquetes de pa, 1/2 all tallat a làmines ben primetes i  un pessic de sal.
  3. Afegir l'aigua de timó al plat i per últim un rajolí d'oli d'oliva.
En cas de celiaquia es pot fer servir pa d'arròs, o galetes d'arròs.
Per als nens o  a qui li costi tolerar l'all cru, millor fregar les llesquetes amb l'all just abans d'escaldar-les.

Recomanacions:

Si es vol fer més terapèutica: Fer el brou amb ceba tallada a mitges llunes i timó. Se li pot afegir una mica de miso (tamany d'un cigró) ,enlloc de sal i un cop emplatada  la sopa, sempre i quan s'hagi refredat una mica el brou per tal de no destruir els enzims digestius del miso. Aquesta variant és ideal per tractar transtorns digestius i per fluidificar els mocs.

Si es vol fer més enriquida: Se li pot afegir un ou al plat just abans d'escaldar-lo i seguidament tapar el plat 3-4 minuts. Una altre opció és afegir-hi formatge ratllat.

Animeu-vos a provar-la !!!

Comentaris

  1. Gràcies Rosa, penso provar-les!

    ResponElimina
  2. A mi s'ha m'ha fet la boca aigua llenguint la recepta. Jo també m'animo.
    Gràcies Rosa.

    ResponElimina
  3. jo sóc un "soper" de tota la vida i també m'agraden aquestes. jo les faig una mica diferents peró també queden molt bones. sofregir la ceba amb l'all afegir-hi farigola, pebre, orenga, una mica de sal i el pa torrat, queden binissimes.

    ResponElimina
  4. Mmm... Aquesta recepta que proposes és molt saborosa, la penso provar. L'única cosa que cal tenir en compte és que si vols aprofitar les propietats terapèutiques de l'all sempre li has de posar en cru, pero si no és el cas és una sopa reconfortant i que aporta molta escalfor. Gràcies David!!!

    ResponElimina
  5. Quan hi ha costipats o bronquitis per casa, acostumem a preparar la sopa de timó, però nosaltres no hi posàvem all, i de fet, també està molt bona. A la propera ho provarem amb all, potser encara sigui millor.
    A reveure Rosa,
    Alba

    ResponElimina
  6. Des de petita que no m'han agradat mai les sopes (com la MAFALDA), però reconec que quan ve el fred una sopa calenta entra molt bé. És engrescadora la idea d'afegir-hi una mica de miso o variar amb les herbes. Ho provaré. La imaginació al poder!!
    Petons,
    Isabel

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pots provar-la amb un grapadet de fredolics saltejats amb all. És exquisida i molt terapèutica, ja que els bolets ajuden a enfortir el nostre sistema defensiu de cara als freds.
      Molts records,
      Rosa ;)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada