Risotto de bolets amb crema de civada


En aquesta ocasió em ve molt de gust proposar-vos un plat tan nutritiu com saborós, i alhora fàcil de fer. És un plat que fa festa i a més de ser molt digestiu, sol agradar a tota la família: "Risotto de bolets amb crema de civada".

El podeu fer aprofitant els bolets de temporada, quan en sigui, com ceps, fredolics, llenegues, pupurri... o de mercat: xampinyons, shitakes... (prefe-rentment ecològics) o bé bolets secs.


La recepta que us  proposo és amb arròs integral (Oryza sativa), que des del punt de vista energètic es recomana el de gra rodó a l'hivern i el de gra llarg o mitjà a l'estiu.



Propietats

L'arròs integral és el cereal més equilibrat de tots, aportant a l'organisme energia de primera qualitat. El seu contingut en vitamines del grup B, E, proteïnes i minerals, així com el seu contingut en fibra fan de l'arròs integral un cereal imprescindible al rebost durant tot l'any. 

L'arròs proporciona a l'organisme hidrats de carboni complexos, és a dir glucosa de manera força ràpida i de forma continuada, mantenint els nivells de sucre en sang constants. En suma, l'arròs integral ens aporta una energia de qualitat recomanada especialment per èpoques d'exigència mental o física, o bé quan es vol fer front a èpoques de canvis, o un es senti desbordat per situacions difícils.

És un cereal apte per a tothom ja que no conté gluten.

A la cuina

L'arròs integral requereix més temps de cocció, però que ningú s'espanti!!!
Cal rentar-lo bé abans de cuinar-lo, i si podeu deixeu-lo en remull un parell d'hores amb un troç d'alga Kombu de 5 cm,  d'aquesta manera en facilitareu la cocció i l'eliminació de l'àcid fític, penseu que en tots els cereals i grans integrals la cocció és important per poder-los digerir bé i assimil·lar-ne tots els nutrients.

Recepta per a dues persones
  • 2 tacetes d'arròs integral (65 gr./ tassa)
  • 1/2 tira d'alga kombu 
  • 1 porro
  • 5-6 xampinyons
  • 2 ò 3 trocets de ceps secs
  • 250 ml de crema de civada per cuinar o de soja (celíacs)
  • Sal i pebre (opcional)
  • Oli d'oliva verge
  • Aigua mineral
Elaboració
  1. Poseu a coure en fred l'arròs ben rentat i previament remullat amb 2.5 vegades el seu volum en aigua, i afegint-hi l'alga Kombu. Quan hagi arrancat el bull, baixeu el foc i deixeu-lo coure uns 35- 40 minuts (això depèn del foc que tingueu, aneu-lo vigilant i si és necessari afegiu-hi un xic d'aigua). A mitja cocció afegiu sal al gust, i quan s'hagi begut l'aigua ja estarà fet.
  2. Poseu els trocets de cep en aigua perquè es rehidratin uns 15 minuts.
  3. A part talleu el porro a rodanxes primetes i els xampinyons a trocets. Coeu primer el porro en una paella amb una mica d'oli i, a mig fer afegiu-hi els xampinyos, sal i pebre al gust, i els ceps al final de la cocció, quan estigui al punt afegiu la crema de civada i deixeu-la reduir remenant sovint fins a obtenir la cconsistència desitjada. Rectifiqueu de sal si fos necessari.
  4. Emplateu l'arròs amb un motllo que us agradi i afegiu la salsa al damunt. Podeu guarnir el plat amb un xic de porro tallat en juliana (part verda).
* Si sou celíacs podeu fer servir la crema de soja en lloc de civada

Recomanacions

Sempre que pogueu, consumiu l'arròs ecològic, ja que en la part externa del cereal és on es concentren més nutrients, però també on s'acumulen més restes de pesticides i metalls pesants. Al nostre país en podeu trobar de molt bona qualitat, tan  a la zona del Baix Empordà (Pals), com a la del Delta de l'Ebre, tots  ténen matisos propis de la varietat i de la zona, us convido a descobrir-los!!!

L'arròs integral un cop bullit no es renta, perquè perdríem part de les seves propietats nutricionals.

L'arròs integral és un cereal molt indicat per  tothom, equilibra el sistema digestiu, el sistema nerviós, ajuda a eliminar toxines, protegeix el sistema cardiovascular, imprescindible en la dieta dels diabètics i beneficiós en cas d'hipertensió... Tot un tresor per la nostra salut!!!

Bon Profit!!!




Comentaris

  1. Bonissim!!!

    A més, aquest plat per els que tenim colesterol ens fa oblidar de la carbonara. Per a mi va ser tot un descobriment :-)

    ResponElimina
  2. Ja tinc ganes de provar-lo, doncs fa molt bona pinta. Aveure si per aquesta setmana santa m'animo i el faig, i et dic com ha anat. Però de ben segur que no pot fallar amb tot això.. Apali!!

    ResponElimina
  3. Molt bé Rosa. Com sempre les teves sugerencies són boníssimes.
    Tenia moltes ganes de provar un rissotto, ara ja ho ting fàcil
    Records

    ResponElimina
  4. Rosa boníssim el risotto de bolets, moltes gràcies😘

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada