Mmm... Melmelades!!!

Fruites de l'estiu tardà
Mmm... Melmelades!!!
Aquest any, aprofitant la generositat de la natura i la qualitat de les collites, m'he decidit a fer conserves de fruita en forma de melmelades.
L'empremta de la calor i la sequera d'aquest estiu la trobem especialment en les collites de fruita, que fa que siguin molt més gustoses,  amb una bona concentració de sucres i aromes.
La melmelada consisteix en la cocció de fruites tallades a trossets i endolcides, però encara que sigui senzill de fer, mereix tot un capítol a part dins del món de les conserves.

Un triangle màgic
La textura característica de les  melmelades s'aconsegueix amb la combinació de sucre, pectina, i àcid que treballen en sinergia. Es troben de forma natural en les fruites, però no totes en tenen les mateixes proporcions, ni la adient per poder aconseguir una textura gelificada. Per aquest motiu hi afegirem sucre (que també té la funció d'endolcir i conservar), suc de llimona o cloves de cítrics, i si volguéssim fer-les sense sucre (sacarosa), li haurem d'afegir algun espessidor natural com l'agar-agar o la pectina i algun àcid com el suc de llimona per aconseguir la textura de melmelada.



A l'hort o al mercat
Per fer melmelada no s'hi val aprofitar la fruita que se'ns ha fet malbé a casa, trieu sempre fruita de temporada i de qualitat, que estigui al seu punt de maduració i a ser possible de procedència ecològica, sobretot quan es faci amb pell.

L'Elaboració
Podríem dir que la forma clàssica d'elaborar una melmelada és afegint-hi sucre, normalment 500 gr per cada Kg de fruita neta, que això també dependrà de la fruita que triem (no totes tenen la mateixa dolçor). S'hi pot afegir algun cítric en forma de suc o les cloves, i si ho desitgeu espècies com la canyella, la vainilla, pebre... que li donarà més "xispa". Però ja us avanço que vull proposar-vos en el proper article alternatives al sucre, perquè tothom pugui gaudir d'una bona melmelada, ja sigui endolcint-la amb xarop d'atzavara, o bé amb estèvia.

Melmelada de prunes Clàudia i poma amb vi de Porto

Prunes Clàudia

Aprofitant que ara estan al seu punt, he triat les prunes Clàudia, però també us quedarà perfecte amb altres varietats, al mercat ara també podeu trobar prunes de Santa Rosa, que són vermelloses amb la textura més ferma  i més àcides.

Ingredients
1 kg de prunes Claudia, 1 poma golden, 500 gr de sucre de canya de procedència ecològica, 400 gr d'aigua, 1 trocet de canyella i 2 c/s de vi de Porto (opcional).



Pas a pas
  1. Renteu bé les prunes amb la pell. Talleu-les per la meitat i retireu el pinyol, poseu-les en una cassola d'acer inoxidable de fons gruixut. Afegiu-hi la poma pelada i tallada a trossets.
  2. Incorporeu l'aigua, la branca de canyella i poseu-ho al foc amb la tapa. quan arranqui el bull, baixeu el foc i deixeu coure uns 20 minuts, fins que la fruita estigui tova. Aneu remenant amb una cullera de fusta.
  3. Afegiu el sucre, apugeu una mica el foc (sense tapar) i aneu remenant sovint.
  4. Coeu-ho a foc mitjà de 15-20 minuts més, fins a aconseguir la textura desitjada,  que això dependrà del vostre gust, si us agrada més o menys desfeta.
  5. Si la poma us ha quedat massa sencera, retireu-la i passeu-la per un colador xinès, torneu-la a afegir remenant bé, perquè ens quedi la melmelada ben homogènia.
  6. Quan retireu la melmelada del foc, traieu la branca de canyella i afegiu-hi les 2 cullerades soperes de vi de Porto, barregeu-ho bé i ja podeu envasar la melmelada.
  • Perquè és conservi un cop envasada, poseu els pots dins d'una olla gran amb aigua. L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre de les tapes.
  • Poseu l'olla al foc, i si podeu, tapeu-la. Des del moment que arranca el bull, deixeu passar entre 20 i 30 minuts. Apagueu el foc i no els toqueu fins que s'hagin refredat.
  • Traieu els pots, eixugueu-los bé, i ja els podeu etiquetar i guardar al rebost. 
Aquesta conserva es pot guardar més d'un any, de tota manera abans de consumir-la reviseu el pot, que no tingui la tapa inflada o que no hi hagi floridures. 

Ara és un bon moment per experimentar i fer la teva pròpia melmelada, ja que  arriba tota la fruita de l'estiu tardà: Pruna clàudia, prunes de Santa Rosa, figues de coll de dama, móres,  peres, pomes, préssec tardà, meló, raïm picapoll, moscatell, tomàquets...

T'hi animes???


Comentaris