Dona't carbasses!!!

Foto: Roger Artigas
Saps d'on ve "donar
carbasses"? 
Antigament a pagès, quan una noia no volia continuar una relació sentimental servia carbassa per dinar. Llavors el pretendent o nuvi entenia que no hi havia res a fer, i que es donava la relació per perduda. És per això que "Donar carabassa" conserva el sentit de negativa i de refús... 

A l'actualitat però, els més joves de la casa associen més les carbasses a Tot Sants i a Halloween. No deixa de ser curiosa però, l'atracció de fer servir aquesta hortalissa com a símbol en diferents cultures i per a diferents motius, degut potser, a la seva forma i color tan cridaner. Però... Què en sabem de la carbassa???

La carbassa és una hortalissa que pertany al gènere de les curcubitàcies. Dins d'aquest gènere hi ha diverses famílies com la dels carbassons, les síndries i els melons, entre d'altres. El seu origen és incert, sembla ser que es va començar a conrear a l'Àsia meridional i que d'allà va passar a Amèrica, d'on el segle XV els espanyols la van introduir a Europa. Actualment es conrea a tot el món, principalment en terrenys de clima càlid.

De carbasses n'hi ha de moltes varietats: unes són d'estiu, d'altres de tardor-hivern, i poden presentar diverses formes: rodones, allargades, curioses... El seu color normalment és carbassa, però en podem trobar de grogoses, marronoses, verdoses, bigarrades... 

A les cuines catalanes però, destaquen la del Rabequet (tipus Halloween), la de cacahuet i del violí (molt apreciades perquè són fàcils de pelar, i s'aprofiten molt bé) i la de cabell d'àngel.

Composició nutricional
La carbassa conté un 90% d'aigua, molta fibra i molt poques calories, per la qual cosa, d'entrada seran molt útils en les dietes d'aprimament i per evitar o tractar el restrenyiment. És molt rica en vitamines, destaca sobretot en la A i C, i en menor quantitat la E, B1, B2, B3, B6. En quan als minerals destaquen: el potassi, el calci, el magnesi, el ferro, el cobalt, bor i zinc. També conté folats, beta-carontens (responsables del color taronja) i diversos àcids com el linoleic, oleic i alguns aminoàcids.

Propietats terapèutiques
La carbassa és un d'aquells aliments estrella, entre les seves virtuts destaquen: per equilibrar i protegir el sistema digestiu, per enfortir les defenses, per millorar l'estat de pell i mucoses, per protegir la vista, per depurar, per problemes  cardiovasculars i d'hipertensió, per disminuir el risc de patir malalties canceroses... I així podria continuar perquè la llista és molt llarga.

El seu perfil nutricional la converteix en "un antioxidant per excel·lència", que hauríem de tenir molt present a taula. Els antioxidants  permeten la neutralització dels radicals lliures i la seva perniciosa influència sobre la salut, en ser capaços de produir nombroses malalties per degeneració de les cèl·lules.

Al mercat 
Ben entrada la tardor, ens centrarem en les carbasses d'hivern. De carbasses n'hi ha moltes varietats, però als mercats de casa nostra trobareu més fàcilment la del rabequet, la del violí i la de cabell d'àngel.

A l'hora d'adquirir una carbassa d'hivern cal tenir en compte:

  • Trieu exemplars d'escorça gruixuda, rebutgeu els de pell suau ja que no seran prou madurs.
  • Es preferible que conservin la cua o peduncle, perquè així no perdran humitat.
  • Les varietats d'hivern es podran conservar fins a sis mesos, ja que contenen menys aigua que les d'estiu.

A la cuina
La carbassa és un d'aquells aliments que dona textura, sabor i color a la cuina. Hi ha infinitat de maneres de preparar la carbassa, sola o per acompanyar: des de cremes i purés, farcits, senceres al forn, estofades, al vapor, xips... fins a postres, com a ingredient que aporta dolçor per elaborar pastissos i coques, entre d'altres

Us deixo una recepta, tan senzilla com deliciosa de fer: Crema de carbassa

I ara...  Us atreviu a donar carbasses???





Comentaris

  1. Crema de Carbassa:
    A l'olla a pressió hi poses carbassa tallada, ceba i patata. Fas bullir 20 minuts. Desprès, treus l'aigua que creguis convenient i ho tritures amb formatge en porcions (al gust) i s'hi afegeix sal també al gust. La ració al plat està boníssima amb una mica de formatge fort ratllat a sobre.
    Ben calentona aquesta crema entra super bé i està boníssima!!!

    ResponElimina
  2. Hola, em dic Pilar i sóc amiga de la Montse A. de Manresa.
    Avui m'ha donat l'enllaç del teu bloc sabent que jo també en tinc un:

    www.misdulcespreferidos.blogspot.com

    M'he fet seguidora teva.

    Fins aviat.

    *Pilar*

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per fer-te seguidora...
      Caram Pilar, quines receptes i fotos més xules!!!

      Elimina
  3. Fer la típica coca de iogur amb una part de carabassa (bullida o feta al vapor) li dóna molta suavitat! La recepta que segueixo porta: 600 gr de carabassa, 5 ous, 250 gr de sucre moreno, 300 gr de farina, 175 gr d'oli i un sobre de llevat. :)

    Gemma

    ResponElimina
  4. Per qui són les carbasses???

    La Carme i la Gemma tenen una carbassa de l'hort per recollir...

    Gràcies per les vostres aportacions que ajuden a enriquir la nostra cuina...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada