Tortell de Reis

Història d'un Tortell...
Un dels àpats que fan més il·lusió de l'any és el de Reis, i és clar, l'estrella: "El Tortell", però... d'on ve la tradició de menjar aquest dolç tan apreciat???

El tortell de Reis, anomenat també coca de Reis o roscó de Reis, té forma d'anella recordant una corona reial. La massa és de la mateixa mena que la d'un brioix, i el farciment que sol ser massapà, està completament cobert per la massa. Està ricament decorat de fruita confitada (típicament cireres, taronja i pell de síndria) i fruits secs (pinyons o ametlla laminada) i conté dues sorpreses. A Catalunya es menja exclusivament el Dia de Reis, després de dinar, mentre que a Occitània es menja al gener, però no necessàriament per Reis.

A casa nostra el tortell de Reis commemora la festivitat catòlica dels Tres Reis d'Orient, tot i que té arrels paganes, ja que l'imperi Romà ja celebrava les festes d'hivern o festes dels fruits amb tortells fets de figues, dàtils i mel. Els romans utilitzaven les faves per votar el rei de les festes d'hivern en honor del déu Saturn que era símbol de l’agricultura. El significat de transfons era la celebració de la fi de l’època més fosca de l’any, quan els pagesos finalitzaven els treballs del camp, el sembrat... i l’entrada del període de descans.

El nostre Tortell de Reis conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta d'un dels Reis. Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada que decora el centre del tortell, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.

Explica el costumari català (Joan Amades volum I pàg.431) que no tothom podia anar a l'adoració, i per tant, en el tortell de Reis hi posaven una fava seca; qui trobava la fava era nomenat rei, qualificat com el "Rei de la fava",i era qui anava a la funció de l'església en representació de la família i adorava el Nadó de Betlem. Durant l'àpat cada vegada que aquest personatge bevia, tots els companys de taula s'havien d'aixecar en acció d'acatament i cridar a cor: "el rei beu, el rei beu".

Tortells de Reis a d'altres cultures

El tortell de Reis és típic, com les tradicions al seu voltant, dels Països Catalans i d'Occitània, a més de la resta de l'Estat Espanyol i fins i tot, a través d'ell, d'alguns llocs d'Amèrica com Mèxic.
A la França francòfona és habitual la galeta de Reis (galette des Rois), una altra mena de coca tapada i rodona tradicionalment farcida de massapà. Aquesta galeta de Reis conté també una fava a l'interior, però no té figureta. Com que a França el dia de reis no és festiu, la galeta de reis es pren habitualment el diumenge següent a aquest dia, o fins i tot, qualsevol altre dia fins a un mes més tard.
A Portugal tenen el Bolo de Rei, similar al tortell de Reis català, tot i que varien els ingredients.
 


Apa doncs... Gaudiu de la màgia del dia de Reis, i és clar, d'un bon Tortell!!!


Comentaris

  1. Al meu poble el fem amb cabell d'àngel

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, si... Hi ha indrets de Catalunya en què és molt típic farcir els dolços amb cabell d'àngel, d'altres amb confitura o incús amb melmelades.

      Elimina
  2. El Roger m'ha recomanat que llegeixi el teu article sobre el tortell de reis que li vas ensenyar mentres ho preparaves, així que ja ho veus, ja tens un altre seguidor del raconet. petons del teu rebot !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fes-li molts petons de part meva... li va fer gràcia que parlés del tortell. estava molt emocionat amb el tema dels reis :).

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada