A fregir espàrrecs!!!

Manat d'espàrrecs de marge
Engegar algú a fregir espàrrecs, és una d'aquelles locucions, com n'hi ha moltes en el català de carrer, que relaciona una acció amb un aliment. Segurament d'origen rural, s'utilitza per a despatxar algú de mala manera, formant part del extens repertori de renecs del català, doncs a pagès i en l'ambient rural es renegava molt, i era una forma de llengua molt expressiva. Però, a banda de qüestions lingüístiques... Què en sabem dels espàrrecs???

L'espàrrec pertany a la família de les liliàcies, com les cebes, els porros, els alls... tot i que no s'assemblen d'aspecte ni de gust, comparteixen molts efectes beneficiosos per la salut.

Els espàrrecs són les tiges tendres de l'esparraguera (Asparagus acutifolius, en el cas dels espàrrecs de marge), un arbust embolicat que creix espontàniament en zones de clima temperat, i que poden arribar al metre i mig d'alçada. El seu origen es remunta a més de 5000 anys, concretament en les conques dels rius Tigris i Eufrates, sent molt valorat posteriorment per grecs i romans, tant per la cuina com per la medicina. Al nostre país arribà de la ma dels romans, caient en l'oblit durant l'edat mitjana, va ser recuperat per les cuines  burgeses al segle XVIII, convertint-se en la seva verdura preferida.

Fins a finals del segle XIX  l’espàrrec que es consumia era el verd, però en aquell moment va començar a imposar-se el seu cultiu sota terra (Asparagus officinalis), el que va donar lloc a l’aparició de la varietat blanca i a partir de llavors s'han cultivat les dues varietats.

A la natura
L'espàrrec silvestre o de marge és molt comú als boscos mediterranis, sobretot d'alzinars i pinedes, o en vores de camins forestals. La seva temporada comença a finals de l'hivern fins a finals de maig. Heu de triar els exemplars a partir de 10 cm d'alçada i que no estiguin espigats.

"Ous al bany maria", amb espàrrecs...(*1)
A la cuina: L'espàrrec de marge és llarg i prim, de gust intens. Tradicionalment es barreja amb ou en forma de truita o remenat, però es pot cuinar igual que el cultivat: En saltejats, Woks, creps, ... escaldats, fregits...

Combinen molt bé amb arrossos i pasta, amb bolets, i altres verdures del temps com carxofes i alls tendres.

Al mercat
Trobarem el blanc i el verd que són de la mateixa espècie. El blanc, creix sota terra, és més dolç i tendre. El verd creix en la superfície, conté més antioxidants i sobretot clorofil.la. Aquests són força més gruixuts que els de marge, amb un contingut d'aigua superior. La seva temporada va d'abril a juny.

A l'hora d'adquirir-los, s'han d'escollir els exemplars amb puntes tancades i compactes, de tija recte i ferma i de color uniforme

Per conservar-los, s'han d'embolicar amb un drap humit i es mantindran a la nevera fins a tres setmanes. Si s'introdueixen en una bossa de plàstic, es mantenen només dos o tres dies. Per tant, el més adequat és consumir quan més aviat millor.  

Crema d'espàrrecs (*2)
A la cuina: Permeten moltes preparacions, des d'una amanida o saltejat de verdures, a truites, remenats, pastissos... arrossos i pastes... fins a cremes, pizzes, entrepans.. en fi..  fins allà on vulgueu.

Busqueu espàrrecs de cultiu proper i ecològic: A Catalunya el principal conreu es troba als camps del  Baix Llobregat.

Propietats nutricionals
L'espàrrec té un 90% d'aigua, és baix en calories, greixos i sal, ric en fibra i clorofil.la, que el fan molt útil per a les dietes d'aprimament  i depuratives.

És una bona font de vitamines antioxidants A, E i C (intervenen en pell, defenses, vista, ossos, dents, ungles, cabells... ) i protegeix a l'organisme de l'envelliment i deteriorament provocat pels radicals lliures.

Son rics en àcid fòlic (B9) i niacina (B3) importants pel sistema nerviós, immunològic, i digestiu.

Potassi i sofre: El seu contingut de potassi en relació amb el sofre, li confereix a l'espàrrec (sobretot el verd),  un efecte diürètic molt important que el fan molt interessant en casos d'hipertensió i retenció de líquids. A banda el sofre facilita la depuració del fetge, i participa en la qualitat dels teixits (cabells, pell i ungles).

N'heu de tenir cura en cas d’hiperuricèmia, gota i pedres al ronyó per àcid úric,  degut al seu contingut en purines.

Receptes
*1) Ous al bany maria" amb espàrrecs, pastanaga i créixens
Es una manera molt senzilla i lleugera de fer ous amb verdures, i les podeu combinar al vostre gust. Coeu al vapor un o dos espàrrecs i pastanaga a trosets petits. A banda poseu una olla a bullir amb l'aigua suficient pq el recipient que hi introduireu dins, pugui flotar (terrina, vas...)
Quan tingueu les verdures al punt, poseu-les dins del recipient afegint-li els créixens. Afegiu-hi l'ou (no cal batre), xic de sal i pebre, i ja el podeu posar en el recipient que està bullint (a foc baix), en 5-10 minuts ja estarà a punt.

*2) Crema d'espàrecs
Salteu una ceba tendra amb un manat d'espàrrecs (500gr) (ceba tallada petita i els espàrrecs pelats i tallats en trossets de 2-3 cm). Quan estigui, cobriu-los amb brou de verdures, i afegiu-hi un xic de sal i pebre. A banda bulliu 4 patates mitjanes amb xic de sal. Quan ho tingueu tot, incorporeu les patates bullides a les verdures i afegiu-hi més brou (a ull, segon textura), 3-4 cullerades soperes de llevat de cervesa (opcional), i 1 cullerada de puré d'ametlles blanques, o si no, ametlles crues picades. Passeu-ho per la batedora i llest per emplatar!!!
Queda molt "xula" guarnida amb barbes de porro arrebossades, o amb un grapadet de pipes torrades. MMmm.. Ja direu ;)!!!

Curiositats
Si teniu problemes de taques a la pell, us podeu fer una loció, fent bullir un manat d’espàrrecs (sobretot de marge) durant mitja hora. Cada matí i nit aplicar la loció amb un cotonet. Veureu com les taques aniran desapareixent.


Bé, i després de tot això...  Qui no voldrà anar a fregir espàrrecs???



Comentaris

  1. Hola Rosa!
    T'acabo de concedir el premi Best Blog, que el gaudeixis!
    http://quinbloc.blogspot.com.es/2013/04/premi-best-blog.htm

    Mercè.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Caram Mercè... Quina il·lusió ;)!!!
      Espero saber-lo defensar tan bé com tu!!!

      Elimina
  2. Quins bons records, anar a cullir espàrrecs amb el pare!!
    És un pasatems ben maco per pasar-lo amb família. :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens molta raó... Collir espàrrecs, anar a buscar bolets... Bons motius per gaudir de la natura en família!!!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada