Alimenta les bones actituds!!!

De què depèn la nostra salut?
La nostra salud està determinada per molts factors, alguns dels quals, la nostra influència és nul.la o gairebé mínima: genètica, entorn, iatrogènia  accidents... en aquests casos haurem de mantenir tan bé com sigui possible la nostra constitució heretada o adquirida. 

En canvi, en molts altres aspectes de la nostra vida que també són factors clau,  si que hi podem influir: les relacions, l'activitat física, la respiració, els hàbits tòxics, l'estrès i sobretot l'alimentació. La qualitat i la cura que en tinguem determinaran en gran mesura  el nostre grau de benestar físic, psíquic i emocional.

De cadascun d'aquests factors se'n podria escriure un article, però com molts ja sabeu el meu tema és l'alimentació :). Dins de l'alimentació, a banda de la qualitat d'allò que mengem, voldria incidir en la importància de mantenir unes bones actituds i hàbits saludables, que sovint se'ns passen per alt i que convé que tinguem presents per gaudir d'un bona salut digestiva, un dels grans pilars del nostre benestar.

Actituds i hàbits per una bona salut digestiva

1-Actitud positiva i d'agraïment cap als aliments: Si mengem a gust, apreciant els aliments, el nostre cos ho agrairà absorbint i nodrint-se millor.

2- Menjar amb la ment i la postura relaxada: Les preocupacions, els problemes i l'excés d'activitat mental, resten molta energia necessària per a una bona digestió. Intenteu relaxar-vos abans de començar els àpats, procureu un ambient agradable, eviteu la tele i converses que puguin generar tensions.

3- Ensaliveu i mastegueu bé: La digestió comença per la boca. Si aquest pas no es fa bé tot el procés digestiu se'n ressentirà.

4- No begueu massa liquid durant els àpats: És preferible beure entre hores, i que els aliments que triem aportin hidratació de forma lenta com les verdures, llegums, fruites... per tal de no dissoldre els enzims digestius.

5- Vigileu amb els aliments freds, especialment si ja es pateix de certa debilitat digestiva."La digestió necessita escalfor". Per exemple, a l'hivern triarem amanides petites amb aliments de temporada, i la fruita la podrem fer al forn, en compotes, al vapor... en canvi a l'estiu la calor exterior ens demanarà aliments i preparcions més refrescants.

6- No sopar en excés: Sopeu d'hora i procureu dormir després de la digestió, per tal d'afavorir un descans reparador. Tampoc cal anar a dormir amb gana.

7- Consumiu aliments locals i de cultiu biològic: Eviteu processats, envasats, aliments irradiats, microones... sempre que sigui possible, ja que resten l'energia vital dels aliments.

8- Eviteu l'excés de dolç i sucre: Una mica de dolç saludable, el que contenen els aliments de forma natural, tonifica el sistema digestiu, un excés o de mala qualitat el debilita. L'excés de dolç també baixa l'energia del ronyó i el sistema immunitari.

9- Confieu en el vostre cos a l'hora d'escollir els aliments: A mesura que prenem consciència en nosaltres mateixos i en el què mengem, començarem a sentir quines són les nostres necessitats internes, i a diferenciar-les de les nostres adiccions i desitjos.

10-Desenvolupeu l'autoconfiança: Establiu una relació amable amb el vostre cos, important per mantenir un equilibri cos-ment.

11-Equilibreu el treball intel.lectual amb l'exercici a l'aire lliure: D'aquesta manera podeu afavorir la coneixença del vostre entorn i dels aliments que s'hi conreen.

12- Massatge, contacte físic: El tacte és important per el bon funcionament del sistema digestiu. Aquesta relació la veiem molt clara en els nadons i els nens, però la descuidem molt en la fase adulta.

13- Tenir contacte amb la terra: treballar amb plantes, feinejar al jardí, a l'hort, amb arbres, caminar per la natura... tot això ens ajudarà a establir noves relacions amb els aliments.

14-Gaudiu de tot allò que us envolta, dels canvis assolits, i dels vostres propis descobriments...


I tu, t'apuntes a revisar les teves actituds???


Comentaris