Timbal de tardor

A mesura que els dies s'escurcen, van variant els colors del paisatge: grocs, terrosos, cabasses, rogencs, ens indiquen que la tardor ja és aquí. 

Malgrat que aquest any les temperatures es resisteixen a retrocedir, el paisatge va fent el seu curs, i les collites van acolorint els nostres mercats i omplint de tardor el nostre rebost, i per tant, enriquint i diversificant la nostra cuina.

És temps de carbasses, albergínies, cols, raïm, magranes, castanyes, moniatos, codonys, caquis, bolets... Les fruites i verdures de tardor-hivern conténen menys aigua que les d'estiu, solen ser més calòriques degut al seu contingut en sucres,  i ens aporten vitamines i minerals necessaris per a una bona adaptació del nostre organisme  a l'entorn.

D'altre banda festes populars com la de "Tots Sants", ens anuncien que el fred ja és aquí, i com ja sabeu panellets, castanyes, i moniatos ja són al forn o a les brases. 

En aquesta ocasió però, em fa gràcia sorprendre-us amb un "Timbal de tardor", un plat que fa festa, pels qui vulgueu ampliar receptaris dolços amb ingredients de tardor.

Timbal de tardor

Ingredients per persona

  • 75-100 gr de mató de cabra (d'elaboració artesanal)
  • 25 gr de codonyat artesà, de color intens / o codony al forn*
  • 2 castanyes torrades
  • c/s de mel mel crua
  • Moscatell (opcional)

Elaboració

  1. Esmicoleu el mató amb una forquilla, i si voleu, perfumeu-lo amb moscatell (jo ho he fet amb un esprai vaporitzador), això li donarà un punt de dolçor i aroma.
  2. Talleu el codonyat a trocets ben menuts i reserveu-lo.
  3. Peleu i talleu ben menudes les castanyes torrades i si voleu passeu-les per una paella de torrar llavors, perquè intensifiqui el seu sabor.
  4. Agafeu un motlle o "aro" d'emplatar i aneu posant els ingredients per ordre. Si ho feu amb un motlle, poseu primer la castanya, després el codonyat i per últim el mató, i si agafeu un "aro" poseu-los en l'ordre invers. Feu una mica de pressió per tal de que no se us desmunti i ja ho tindreu.
  5. Una vegada desmotllat amaniu-lo amb un xic mel per sobre.

*El codonyat, és la confitura del codony, al qual se li ha addicionat molt sucre en la seva elaboració, aproximadament 1/2 kg per kg de fruita, de manera que el seu valor calòric es dispara.

Una altre manera de consumir codony, molt més lleugera, és coent-lo al forn. Només cal tallar-lo en meitats, treure les llavors, i afegir-li una cullerada de sucre de rapadura juntament amb un trosset de canyella. Coeu-lo força estona (1 hora aprox.) i després el xafeu amb una forquilla. Quan sigui a temperatura ambient, ja podreu emmoltllar.

Apunts nutricionals

Aquest plat és molt energètic, per la qual cosa, es recomana consumir-lo ocasionalment, al igual que totes les elaboracions dolces.

Pot ser un bon esmorzar o berenar per a esportistes, nens i adolescents ja que és ric en poteïna i sucres, molt adient per recuperar-se després d'activitats esportives intenses.

I per descomptat, és un plat que fa festa i que forma part dels aliments del nostre receptari popular. Fent-ne un consum moderat, i si no tenim cap contraindicació, el podrem incorporar a una dieta equilibrada i tradicional de tardor.


Apa-li... I com diu el refranyer popular, "Per Tots Sants, capes i mocadors grans"




Comentaris

  1. Hola Rosa!

    He vist que tens moltes receptes al bloc, i m’agradaria presentar-te la pàgina Lestevesreceptes.cat, on els usuaris poden buscar entre més de 50.000 receptes de les millors pàgines catalanes. També hem creat el Top blocs de receptes, on, de franc, pots afegir el teu, de manera que guanyi visibilitat.

    Lestevesreceptes.cat té diverses versions, en suec, francès, anglès, italià o castellà entre d’altres. Vols formar part de la nostra família?

    Quedem a la teva disposició!
    Andreu
    Lestevesreceptes.cat

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada