És temps de calçots... Calça't!

Calçots al vapor amb salsa de llavors i alfàbrega
La calçotada és sinònim indiscutible de brases, de fred, dits emmascarats, salvitjada o salsa de calçots, converses animades, i sobretot, de trobades socials i de treball en equip a la natura. Tots els ingredients que fan de la calçotada molt més que un àpat: tota una festa en la qual el protagonista principal és el calçot.

El mes desconegut probablement, és el seu origen, que s'atribueix a la comarca de l'Alt camp a les darreries del s. XIX. Sembla que van ser inventades per un pagès solitari de les contrades de Valls anomenat Benaiges que va començar a coure a la brasa els grills tendres nascuts de la ceba vella i a amanir-los amb una salsa "precursora" de la que avui coneixem com a salvitjada o de calçots.

El calçot
El calçot és el grill que surt d'una varietat de ceba blanca i dolça que ha estat replantada, i que deu el seu nom, al maneig d'aquesta hortalissa al camp. Durant el seu creixement s'ha d'anar calçant, o sigui cobrint de terra en forma de crestall, per tal de tapar-lo i preservar-lo de la llum, gràcies a això sortiran uns brots llargs i blancs amb el seu gust dolç característic.

A la cuina
A banda de cuit a la flama a les calçotades, el calçot és una hortalissa amb un perfil nutricional molt interessant i alhora molt versàtil, però poc emprat a la cuina del dia a dia, per això, vull convidar-vos a introduir-lo al rebost.

El calçot permet moltes preparacions: al vapor, al papillot, en forma de crema, en arrossos, en truita, arrebossat i si el que busqueu és una opció de calçotada casolana els podeu fer al forn (amb la part de baix i de dalt a l'hora).

En quan a salses, tenim la tradicional salvitjada o de calçots, però per al dia a dia, podem optar per alguna salsa més lleugera com una  salsa pesto, un quètchup (ecològic o cassolà) o un pesto de rúcula, totes elles queden ben originals, i de ben segur sorprendran als paladars més refinats.
Aquí us en deixo una que queda molt bé amb calçots al vapor...

"Calçots al vapor amb salsa de llavors i alfàbrega"

Ingredients per a 2-3 persones
4-5 calçots per cap (trieu-los macos)
Sal marina

Per la salsa
Un manat de julivert
Un manat generós d'alfàbrega
1 cullerada de pipes de carbassa (lleugerament torrades)
1 cullerada de pipes de gira-sol (lleugerament torrades)
1 grapat de festucs pelats
1 grapat generós d'ametlles o avellanes torrades
6 cullerades d'oli d'oliva de 1a prensada
una mica d'aigua

Elaboració:
Prepareu primer la salsa perquè els calçots al vapor es couen molt ràpid.

Barregeu tots els ingredients en un vas de batedora menys l'aigua, tritureu lleugerament, ha de quedar una salsa poc homogènia, i hi afegiu l'aigua que cregueu segons la textura que desitgeu. Reserveu.

Renteu bé els calçots, elimineu-ne les primeres pells i talleu les puntes dels brots. Una vegada nets els talleu per la meitat (calculeu la mida pel vostre recipient al vapor), si feu uns trossos d'uns 5 cm aprox. us quedaran més elegants. Poseu-los a coure al vapor amb un xic de sal marina i en 10 minuts ja estaran llestos per emplatar. Els podeu guarnir amb un xic de salsa, fulla d'alfàbrega o branquilló de timó. I apa-li a gaudir :)!!!

Propietats nutricionals
En quan a vitamines destaquen la C i la B9 o àcid fòlic (sobretot les parts més verdes), que intervé en la formació de glòbuls vermells i anticossos, però la seva virtut més important és el seu alt contingut en potassi i baix en sodi, que li confereixen un gran efecte diürètic i netejador. També és ric en fòsfor, essencial pel bon funcionament de totes les cèl.lules de l'organisme i del sistema nerviós.

Al mercat
El calçot més famós és el de IGP de Valls (Indicació Geogràfica Protegida) , que compren 4 comarques: Alt i Baix Camp, Baix Penedès i Tarragonès,  que garanteix un gruix i mida a més d'una qualitat que l'ha fet famós arreu.

Amb el permís de Valls però :), també en podeu trobar de més propers i de molta qualitat, a la Catalunya central se'n conreen a Castellgalí, Viladordis,  i en general al regadiu dels voltants de Manresa.

Al mercat, en podeu trobar des de desembre fins a la primavera.

Bé, us deixo que gaudiu dels calçots, i us convido a que feu les vostres aportacions, seran benvingudes ;)!!!


Bon Profit!!!




Comentaris