"Falsos falafels" de col de Brusel·les

A ple hivern i amb el fred ben viu, arriben les millors cols de la temporada, això però, els pagesos "de mena" de la Catalunya central ho saben molt bé, ja que tradicionalment aprofitaven de collir les fulles gebrades de primera hora per incloure-les al brou del dia.

Si aneu a plaça, o passegeu pels horts veureu quina ma de cols podreu trobar, a banda no podem oblidar que també és temps de bledes, porros, naps, xirivies, api, escarola, i als llocs més soleis carxofes i alls tendres.

L'hivern passat ja vam parlar en un post de les varietats de cols que podem trobar i de les excel·lents virtuts per la salut que ofereixen, aquí us deixo de nou l'enllaç "d'Olla de cols" per si voleu refrescar ;). Avui però, us vull fer una proposta per incloure al rebost: Cols de Brusel.les, que deuen el seu nom al lloc on es van popularitzar, tot i que segons sembla, el seu origen fou l'antiga Roma a finals del segle XVI, però de seguida es van estendre amb molt èxit, als Països Baixos i al nord d'Europa, fins a les zones fredes de la conca Mediterrània.

Portem-les a cuina
La recepta que avui us proposo agrada gairebé a tothom, i és una manera divertida de menjar verdures, en la qual, els més xics de la casa també hi podran col.laborar en la seva preparació. El seu gust recorda als falafels, d'aquí ve el nom del plat.

"Falsos falafels" de col de Brusel·les 

Ingerdients
  • 6-8 Cols de Brusel.les per persona
  • 3-4 cullerades de farina de cigró
  • 1 cullereta de cafè de comí mòlt
  • Un polsim d'all mòlt
  • Fulles de cilantre fresc (opcional)
  • Xic d'aigua en gas, o 1/2 c. de cafè de bicarbonat sòdic
  • Grapadet de festucs naturals (o bé ametlles, sèsam..)
  • Una mica de mèsclum d'enciams per acompanyar.
  • Oli d'oliva verge extra per fregir.
  • Oli de sèsam (opcional) per amanir.
  • Sal
  • Aigua mineral
Pas a pas
  1. Netegem les cols, tallem els troncs i retirem les fulles més externes
  2. Posem aigua al foc amb sal, quan arranqui el bull li aboquem les cols a grapadets. Les deixem coure sense parar el bull entre 7-10 minuts , les colem i refresquem amb aigua freda. Reservem.
  3. En un bol, preparem una pasta per arrebossar amb la farina de cigró, el xic d'aigua amb gas o bicarbonat, el comí i l'all mòlt. Afegim poc a poc, unes cullerades d'aigua mineral fins que ens quedi una pasta espesseta.
  4. Preparem un xic d'amanida amb el mèsclum, ravanet (opcional) i l'oli de sèsam. Tallem ell festucs naturals amb un ganivet. Penseu que ho hem de tenir tot apunt abans de fregir les cols, perquè es couen molt ràpid i s'han de menjar calentones.
  5. I per últim arrebossem les cols amb la pasta de cigró, les fregim en oli calent, però moderat, ja que es poden cremar fàcilment. Quan estiguin dauradetes les reservem en paper absorbent. 
  6. I ja ho tenim, posem el mèsclum a la base del plat, i li afegim les cols arrebossades. Les guarnim amb els festucs tallats, cilantre fresc i un xic de comí mòlt per sobre. I apa-li, bon profit :)!!!
Apunts dietètics
Les cols de Brussel·les són de la mateixa família que la col, coliflor o bròquils. Contenen un 86% d’aigua, altes quantitats de vitamina A, C, àcid fòlic, calci, magnesi, sofre, entre d'altres fito-nutrietns que encara s'estan estudiant per la gran quantitat de virtuts que ens ofereixen.

Us deixo unes imatges de la col de Brusel.les tal i com la trobem a l'hort. Malgrat ser una col que pot fer fins a 50cm d'altura no sé si hagués estat un bon amagatall per en Patufet ;)
 Els cabdells de col van sortint al llarg del seu tronc.


Comentaris