Arròs disfressat

Estem al mes de febrer; temps de fred, calçots i Carnestoltes, abans però topem amb dijous gras o Llarder, dia que marca l'inici del carnaval, símbol de la disbauxa per excel·lència, per donar pas a la Quaresma i tot el que "en d'altres temps" envoltava als dies d'abstinència.

La quaresma és un esdeveniment religiós que va acompanyat de tradicions gastronòmiques molt arrelades a casa nostra. Els àpats que envolten el dijous gras fan honor al seu nom, i els protagonistes solen ser els ous i la carn de porc, d'aquí ve la tan popular botifarra d'ou, però també destaquen la truita, la coca de llardons i totes aquelles preparacions on aquests aliments hi siguin presents. Tota aquesta disbauxa s'acabarà el dimecres de cendra, donant per acabat el carnestoltes i imposant-se la calma, el control, i el temps de dejuni.

A banda de la influència del carnestoltes i la Quaresma a la cuina, el calendari de l'hort va fent el seu curs: és temps de "verdura d'olla" o cuita, doncs el cos així ho reclama per adaptar-nos millor a les temperatures fredes. A l'últim post vam parlar de les cols, i del munt de virtuts i possibilitats que ens oferien. Ahir veient l'hort tan gebrat vaig veure la gran resistència que oferien les bledes, sí,sí, aquelles verdures tan sovint arraconades, i vaig pensar, per què no... recuperem-les!!!, doncs la seva generositat en les collites mereixen un bon lloc al rebost, ;) I aquí va la meva proposta de fusió, entre el dijous gras i les bledes, per gaudir de la tradició sense oblidar l'oferta de l'hort i la salut.

Arròs disfressat

Ingredients per a 4 persones
  • 3/4 de kg de bledes ben tendres
  • 150gr d'arròs semi-integral bio
  • 4-5 alls
  • 8 ous de guatlla (opcionals)
  • Xips de remolatxa (decoració)
  • Aigua, sal sense refinar, i oli d'oliva verge extra.
Pas a pas
  1. Poseu a bullir l'olla al foc amb 2,5 litres d'aigua.
  2. Renteu bé les bledes (aprofiteu els tronxos si són tendres), i talleu-les en juliana gruixuda. Reserveu-les.
  3. Renteu l'arròs semi-integral i l'incorporeu a l'olla quan bulli, li afegiu la sal, i quan faci 10 minuts li afegiu les bledes amb un xic més de sal. Deixeu-ho coure tot junt 15 minuts més i coleu.
  4. Trinxeu els alls ben menuts i els rossegeu en una paella amb una mica d'oli, incorporeu-hi les bledes i l'arròs, i el sofregiu fins que l'arròs quedi tenyit de color verd. Ha de fer una mica de crosta. Reservem.
  5. En una paella amb una mica d'aigua, anem fent els ous ferrats de guatlla de dos en dos, cal que siguin molt frescos perquè mantinguin bé l'estructura. I ja podrem muntar el plat. 
  6. "Emplateu" com més us agradi. En aquest cas, he posat l'arròs amb bledes en un motllo en forma d'anella, i li he afegit els ous a sobre amb uns xips de remolatxa en forma d'orelles, que li donaran color i textura al plat.
Nota: En aquesta recepta els ous són opcionals, els he afegit per seguir la tradició del dijous gras, i perquè així disposarem d'un plat complet. Si ho preferiu, podeu fer servir ous de gallina o d'ànega, i fer-los "potxats" per aprofitar-ne el màxim el seu valor nutritiu, això sí, sempre d'aus ben criades.

Apunts Culinaris i dietètics
La bleda és una verdura de fulla que quan és tendra és molt fina. Simplement bullida, amb cigrons o mongetes, amb arròs, amb patates, o com a farcit de croquetes o hamburgueses vegetals, ofereix reconfortants plats a l'hivern.

Són riques en vitamina C, i A molt interessants per combatre infeccions i per protegir la pell, els cabells, i les mucoses

Tenen una bona quantitat de ferro i àcid fòlic que les fan molt indicades per prevenir i combatre l'anèmia.

Són molt riques en fibra i potassi, per resoldre o allunyar l'estrenyiment i molt útils en dietes de control de pes.

Actualment s'estan descobrint en les bledes antioxidants molt interessants per la salut cardiovascular i la regulació del sucre en sang.


Doncs apa-li, ja sabeu... Arròs disfressat, i a gaudir d'un bon Carnestoltes!!!



Comentaris

  1. Hola Rosa! Soc l'Alba, que hem parlat aquest matí!
    Et segueixo per aquí.
    Tens un blog super interessant :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Alba.
      Ja he vist el teu :), i la web de mujeresvegetarianas.com, quin nivell noies. Felicitats!!!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada