tag:blogger.com,1999:blog-2144902550726111282024-03-05T08:24:08.333+01:00el Raconet de la RosaRosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.comBlogger82125tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-32603382486477178542023-04-20T08:53:00.002+02:002023-04-20T15:20:20.743+02:00 Cuina! o barbàrie, Tast de lletres IIIEl Llibre clauCuina! o Barbàrie (Català/Castellà)Autora: Maria NicolauEstic segura que aquest títol no us ve de nou ni sorprèn ningú. Bé, doncs després de mostrar-lo a instagram: @rosa_dietista_terapeuta, i de fer-me arribar el vostre interès en què en fes una ressenya al blog, aquí la teniu.Us avanço que em falten unes 50 pàgines per acabar-lo de llegir, però la proximitat de Sant Jordi i Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-17646978540181836312023-01-16T10:26:00.003+01:002023-01-16T12:28:17.280+01:00Els bons propòsits sobre l'alimentació i l'autocuraNo
és res nou, ni cap sorpresa, el proposar-nos nous objectius a
començament d'any o quan tanquem un cicle. Sí però, que hauríem de ser
capaços a aquestes altures, de veure si van per bon camí o se n'aniran
en orris, i tornaran a quedar al calaix de les bones intencions.Portar
una dieta més saludable, fer més exercici, descansar millor, deixar de
fumar... Solen ser dels objectius més Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-91786328441362862942022-11-14T19:43:00.000+01:002022-11-14T19:43:02.255+01:00Tajín de coliflor i cigrons amb espèciesLa cuina del Marroc és sens dubte una de les més singulars del nord d'Àfrica, plena de colors, aromes i sabors. La força d'aquesta gastronomia popular i transmesa dins de les famílies de forma oral, que per això és tan complicat de vegades trobar receptaris extensos, rau en la combinació de les espècies i dels sabors dolç i salat que conviuen a la perfecció dins d'un mateix plat.Les arrels Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-62300189996807678732021-06-16T20:47:00.005+02:002021-06-17T12:45:35.428+02:00Cultivem l'amistatLa pandèmia i el confinament ens ha permès reflexionar i posar en valor moltes coses. Qui mes qui menys, a hores d'ara, ja té clara la influència de factors com l'alimentació, l'exercici, i la gestió de l'estrès sobre la salut. Però hi ha un gran tema que tots hem experimentat o fins i tot patit; l'enyorança del contacte social o dels nostres, hem trobat a faltar "la nostra tribu".L'ésser humà ésRosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-17622835500771684002021-06-04T16:55:00.010+02:002021-06-09T18:12:57.258+02:00Taboulé de coliflorEl tabulé o taboulé, és una amanida fresqueta típica de l'Orient Mitjà ideal per als mesos calorosos, ja que a més de refrescar ens permet un munt de preparacions fàcils per emportar.La recepta original s'elabora amb búlgur, que són grans de blat precuinat i després trencat, tot i que actualment també s'elabora amb cuscús. No obstant, jo vull proposar-vos una recepta amb coliflor, una crucífera Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-45613974306546209532021-02-19T14:03:00.103+01:002021-02-23T17:09:18.335+01:00Menjar per la vista
Els ulls són uns òrgans molt sensibles a tot tipus d'agressions, tan externes (els raigs ultraviolats, el vent, la pols...), com internes (desequilibris dels òrgans, medi intern inadequat...), no en va, se'ls anomena el reflexe de l'ànima, ja que en gran part reflecteixen el nostre interior: "La brillantor i l'expressió diuen molt de la vitalitat del nostre organisme"La
qualitat de la visió i Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-54208735636302260722021-02-09T19:19:00.002+01:002021-02-11T18:51:11.456+01:00Alteracions del gust i l'olfacte (Estratègies) Part IIContinuant amb les alteracions del gust i l'olfacte, avui us proposo una sèrie de "tips" que us poden ajudar a millorar la relació amb els aliments, i obrir de nou l'apetència i l'interès cap a una alimentació equilibrada i saludable. Com ja vam veure mengem amb tots els sentits, i això farem, potenciar-ne d'altres com la vista, el tacte i l'oïda, per tal de recuperar una emoció plaent a l'hora Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-75675777000805226492021-02-08T13:42:00.010+01:002021-02-08T17:24:14.354+01:00Alteracions del gust i l'olfacte (Disgeusia) Part ISi algún tema ha posat de nou damunt la taula la covid-19, son les alteracions del gust i l'olfacte derivades d'haber contret la infecció. Un transtorn que fins ara, es relacionava amb tractaments oncològics, malalties degeneratives, envelliment, o a una congestió nasal propies d'infeccions respiratòries comuns. En aquest moments però, s'ha convertit en un signe de covid que afecta un alt Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-44645381353377698162021-01-12T13:12:00.007+01:002021-01-12T19:20:16.812+01:00Vull escudella!Avui parlarem d'un dels plats que ha sobreviscut més ben parat al pas del temps, ja que el seu origen es remunta al segle XIV : L'escudella. L'escudella ha estat, sens dubte, un plat emblemàtic -de diari- de la cuina catalana durant generacions. Té l'origen en les famílies pageses que bullien les restes de la collita i altres aliments que arreplegàven del rebost. És el plat estrella de la Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-83599559024432665432020-11-08T14:07:00.003+01:002020-11-08T14:18:26.518+01:00Mindful eating o alimentació conscientUna de les relacions més complicades que podem observar en consulta, els qui treballem en l'àmbit de la dietètica i la nutrició, és la que se'ns presenta en el nostre cos degut a l'alimentació. És trist, però molt real, i no em refereixo només en la relació d'ansietat pel menjar buscant que alguna cosa ens calmi el probable buit emocional, no, un tema gens menor, però sobre el que ja s'escriu Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-80091326110434548382020-10-15T08:49:00.002+02:002020-10-15T09:07:19.366+02:00Cassoleta de caquiEl caqui o “palo santo” és d’aquelles fruites de tardor que aixeca passions o crea refús en la mateixa intensitat alhora. Part d’aquest refús és probablement per desconeixement, ja que, tot i ser una fruita tan popular al paisatge tardorenc, té poca presència a taula i menys encara a la cuina.
Aquest article té la intenció d’apropar-te’l i convidar-te a descobrir-lo, doncs és un autèntic tresor Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-22123641017531702202020-09-21T19:40:00.002+02:002020-09-22T18:09:14.581+02:00Abraça la tardorEl 22 de setembre arriba el canvi d'estació o l'equinocci de tardor, que vol dir mateixa durada del dia i la nit.La tardor és una època de transició en la qual encara podem gaudir d'algun dia calorós, però que acaba amb fred de debó.Per a molts/es és l'etapa, després del descans estiuenc, de represa d'obligacions i rutines; un adéu a la calor i a la llum infinita. Això suposa, de vegades, una Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-58789621288721506432020-09-12T14:07:00.002+02:002020-09-12T15:51:43.598+02:00 Panna-cotta de coco vegana amb coulis de moresA finals d'estiu i amb la tardor a la cantonada marca la temporada de les fruites més dolces, ja que aquestes al contenir menys aigua afavoreixen la seva densitat nutritiva. Però no ens equivoquem, tot i tenir més contingut en sucres, la seva fibra fan que la càrrega glucèmica (CG) sigui molt més baixa que en d'altres fruites que no ténen aquesta fama.Aquestes condicions les trobem en les mores, Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-46296298240924194352020-06-01T19:47:00.006+02:002020-06-01T21:09:07.132+02:00Els xiclets, que no t'enganxin!!Fa temps que tenia al cap crear una nova secció a la pàgina del Raconet, per poder aprofundir una mica més en temes relacionats amb la salut que ens poden interessar a tots/es. La gràcia d'aquesta nova secció anomenada "A 4 mans" és fer-los amb la col·laboració d'altres professionals per tal d'oferir-vos articles amb continguts més complets, atractius, i enriquidors.En aquest primer article Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-78979023959222812472020-05-25T13:51:00.002+02:002020-05-26T15:23:07.668+02:00Estofat de seitan amb carxofes i apiEns trobem a mitjans de la fase I del desconfinament que ja ens permet fer exercici a l'aire lliure i retrobar-nos amb familiars i amics, sens dubte, una alenada d'aire fresc que s'agraeix del tot.De sobte veiem que el confinament rigorós a fet estralls en el nostre pes i/o en el nostre estat anímic, en definitiva en el nostre estat general de salut. Doncs bé, avui us proposo una recepta a base Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-13688355688739726502020-05-12T17:54:00.005+02:002020-05-12T18:16:27.719+02:00Gratitud a tot el personal sanitariJa ve de lluny, massa lluny, aquesta falta de reconeixement cap al col·lectiu d'infermeria, i per extenció a tot el personal del món sanitari en general.Filo més prim, i busco al dicionari el significat de reconeixement i em porta cap a la paraula agraïment, entesa com a: "Sentiment afectuós envers qui ens ha fet un bé, un servei, un favor". Això està molt bé, però no m' acaba de convèncer.Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-67664523169118979622020-05-05T17:00:00.001+02:002020-05-06T07:14:24.144+02:00Qui té un hort... té un tresor!
Sí, sí, és ben cert, i sobretot si és ecològic! Tanmateix cal saber dues coses:
🔸Que la natura sempre tira endavant i s'adapta malgrat les adversitats que pugin sorgir.
🔸Que la collita l'hauràs de compartir sempre amb les bestioles que conformen l'ecosistema de l'hort, que encara que et puguin importunar, fan la seva funció de la millor manera i com més equilibrat sigui, millor :)
I Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-77880306629924289952020-04-19T13:43:00.001+02:002020-04-19T15:36:42.722+02:00Quin cacau!
Quin cacau! és una expressió coloquial per expresar gran desordre i confusió; en definitiva mullader, merder... Podríem dir que, defineix prou bé la situació viscuda el passat mes de març i principis d'abril, a l'inici del confinament. Ara amb més calma i perspectiva, potser hem descobert que justament aquest moment també ens ha permès una instrospecció que no ens permetiem, o bé un temps per Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-90247102999407485812020-03-25T17:15:00.001+01:002020-03-25T17:45:24.896+01:00Receptes de confinament
Hola de nou amigues i amics, davant d' aquesta situació de confinament que sembla que ja es preveu que es pot allargar més del que tot@s desitjaríem, he decidit fer un recopilatori de receptes i enllaços del blog per si fos del vostre interès.
Penseu que mantenir un estat d'ànim positiu i una alimentació saludable que potencii les nostres defenses, ara i sempre és clau per la Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-1784098666224186392020-03-17T16:12:00.004+01:002020-11-05T17:07:42.603+01:00Potenciem les nostres defenses!!
Reforçar les defenses del nostre organisme és la millor opció per prevenir i/o escurçar qaulsevol procés víric, bacterià, o altres patologies que poguem tenir com infeccions en general, per això la medicina naturista proposa unes pautes dietètiques molt senzilles a l’abast de tothom, sense oblidar que estem en un moment excepcional, i que hem de seguir les mesures i protocols de les Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-20675155721194234162017-04-26T13:31:00.001+02:002018-10-14T19:46:57.075+02:00Mousse d'After Eight
Tant a la primavera com a l'estiu, la gran triomfadora de l'hort és, sens dubte, la menta. Una planta aromàtica amb tal empenta, que si la deixes al seu aire, es fa seva tota l'era, però això no serà pas un inconvenient, ben al contrari...
Després de fer-ne uns saltats amb verdures de temporada, infusions, tabulés, i salses per amanir com la pesto de menta, m'ha fet despertar el record de Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-45799230579086499852016-10-07T15:29:00.001+02:002016-10-07T15:42:17.102+02:00Cereals, traiem-ne el gra de la palla!
Blat, espelta,
xeixa, ordi, sègol, civada... donen forma al paissatge rural de
la Catalunya central, on tradicionalment aquests conreus de secà han
format part indiscutible dels aliments bàsics de la cuina de
supervivència, com el vi i l'oli.
Després del soltici
d'estiu i fins a mitjans de juliol és el temps de la sega, i amb l'arribada de la nova collita de gra finalitza un
cicle, per Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-76658014588963427202016-08-03T18:04:00.000+02:002016-08-05T11:33:32.879+02:00Tast de lletres II
Seure a la fresca de l'horabaixa, amb una lectura engrescadora a les mans i quatre prunes acabades de collir; Mmm... no te preu. I és que no només necessitem nodrir el cos, sino també la ment i per descomptat l'ànima :).
Seguint el fil dels articles en els quals us proposava la meva tria de novel·les i narrativa relacionades amb la cuina; tast de lletres i en clau de llibres, arriben les Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-87323787298204757842016-07-25T20:24:00.000+02:002016-08-03T17:13:00.641+02:00Amanida de patata i "zoodles" amb pesto de menta
La collita d'aquest any és com un reflex del meu estat d'ànim, un pèl caòtica. El nostre tros s'assembla més a un "jardí silvestre" que no pas a un hort, així i tot, sorprèn com la natura tira ferma endavant i ens ofereix allò que pot i de vegades de forma esplèndida. Així ha passat amb les carbassoneres i les pruneres. D'altra banda la menta, poderosa com ella sola, s'ha fet mestressa de Rosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-214490255072611128.post-28526862495832933062016-05-11T17:29:00.003+02:002016-05-27T08:32:16.326+02:00"Flors i violes" a la cuina
Foto: Marc Estévez Casabosch
Després d'un hivern tan destarotat com el passat, la primavera se'ns ha presentat com mana, i pel maig fent honor a la tradició i a les velles previsions, cada dia un raig ;)
Tot plegat ha permès a la natura posar-se al dia, que no era poca cosa. Tota aquesta humitat ha regat generosament boscos i conreus oferint-nos els resultats en tota la seva esplendor; florsRosahttp://www.blogger.com/profile/07676158977616448564noreply@blogger.com0