Conserva't

De l'hort al rebost

Conserva de tomàquet i samfaina
Cada fruita i verdura té la seva temporada, i quan arriba és el millor moment per consumir-la, però si quan n'és el temps no donem l'abast a menjar-nos-la podem recórrer a les conserves, ja que la que ara sobra més tard podrà ser de molta utilitat.

Hi ha moltes formes de conservar els aliments, que depenen en gran part de la cultura i del què és més adient per cada aliment. Podem trobar conserves al bany maria, amb oli, vinagre, sal, sucre... o d'altres tècniques com la fermentació, l'assecatge i la congelació.

Per conservar un aliment cal posar-lo en un medi en el qual els microbis no puguin desenvolupar-se: molt calent, molt fred, àcid, salat, dolç, sense aire, etc.


Quan fem conserves, el principal repte és el de garantir la seguretat sanitària del producte, és important tenir les mans i els utensilis nets. Si volem assegurar-nos bé podem bullir els pots i les tapes 15 minuts abans de fer-los servir. Els taps han de tancar bé, no poden estar abonyegats i no hi pot haver rovell, canviem-los sempre que calgui (en vénen de solts).

Hi ha mètodes diferents per cada tipus d'aliments. A casa nostra moltes conserves tradicionals casolanes és fan mitjançant la pasteurització, és a dir, fent bullir els pots plens al bany maria durant uns minuts, depenent de la mida dels pots i el tipus de conserva. Aquest mètode és ideal per fer conserva d'aliments àcids, com el tomàquet.
La conserva de tomàquet està molt lligada a la nostra cuina i és molt senzilla de fer, és la reina de les conserves, i és molt agraïda, ja que ens procurarà un bon fons de rebost per a moltes preparacions culinàries.

Conserves de tomàquet

1-Conserva de tomàquet escaldat 

Si tenim hort hem de triar els tomàquets ben madurs, i si no és el cas, podem comprar-los a bon preu si n'agafem bona quantitat i estan ben madurs.


Tomàquets de l'hort de casa
Procediment
  • Renteu-los  i escaldeu-los en aigua bullint uns minuts fins que es trenqui la pell.
  • Peleu-los i ompliu els pots de vidre fins a 2 cm de la tapa,  amb els tomàquets sencers o triturats, i si és possible en calent. Tapeu de seguida.
  • Poseu els pots dins una olla gran amb aigua. L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre de les tapes.
  • Poseu l'olla al foc, i si podeu, tapeu-la. Des del moment que arranca el bull, deixeu passar entre 20 i 30 minuts. Apagueu el foc i no els toqueu fins que s'hagin refredat.
  • Traieu els pots, eixugueu-los bé, i ja els podeu etiquetar i guardar al rebost. 
Aquesta conserva es pot guardar més d'un any, de tota manera abans de consumir-la reviseu el pot, que no tingui la tapa inflada o que no hi hagi floridures. 

2-Conserva de samfaina

Aprofitant que ara l'hort està espèndid, ja que també ens han arribat les albergínies (blanques i morades), pebrots, carbassons, cebes... i ja no sabem com menjar-nos-ho, us proposo de preparar una bona samfaina que ens podrà resoldre molts àpats en èpoques més fredes.

La perla de l'hort
La samfaina la podeu preparar amb diverses hortalisses, però sempre hem de tenir en compte, que el 60% del contingut sigui tomàquet (per l'acidesa), i que el temps de pasteurització ha de ser més llarg (tingueu els pots al bany maria) de 30 a 40 minuts segons la mida dels pots.

La samfaina es pot fer amb diverses verdures, jo la faig com sempre l'hem fet a casa:  amb ceba, albergínia blanca i/o morada i pebrot, tot tallat a trossos, es cou en una paella amb un xic de sal i oli, i més tard hi afegeixo el tomàquet (60-70% aprox del volum), i el deixo reduir una mica. Després cal pasteuritzar-lo degudament.

La samfaina és ideal tan per acompanyar plats de carn i peix, com d'arròs, pasta i llegums.

3-Conserva de tomàquet en oli

Per fer conserva en oli, trieu tomàquets petits i poseu-los a dessecar.
La dessecació dels aliments consisteix en deixar evaporar l'aigua que contenen, per evitar la possible fermentació o podridura de l'aliment. Cal que es faci de forma lenta i continuada, i per això és convenient posar el producte en llocs ben airejats, i lluny de les humitats.
Si disposeu d'un lloc al sol i que estigui ben ventilat per sota, o bé d'un assecador solar, sinó també podeu provar de fer-ho al forn, amb una mica de sal gruixuda per sobre, i deixant-los quatre hores a 180º. Un cop freds o assecats (segons procediment), poseu-los en pots pasteuritzats i cobriu-los d'oli. Es consevaran uns mesos.

Amb el tomàquet amb oli es poden fer salses per amanir plats de pasta, arrossos, llegums, verdures i peixos com ara el bacallà confitat, entre moltes altres preparacions.

Altres conserves

Per a cada aliment hi ha un tipus de conserva que li és propícia, és per això que haurem de conèixer la natura de cada hortalissa i saber com reacciona a determinada conserva. Aquí us deixo alguns suggeriments.

La ceba, l'albergínia, el pebrot, el carbassó, la mongeta... són verdures no àcides i per tant haurem de buscar altres tècniques per conservar-les.

Les mongetes tendres es poden blanquejar (escaldar 1 minut i seguidament refredar en aigua freda) per després congelar-les, d'aquesta manera preservarem el màxim el seu valor nutritiu.

Les albergínies i els pebrots es poden escalivar per després conservar en oli, o bé congelar. 
L'albergínia també es pot fer en paté i després congelar-lo.

De tècniques per conservar els aliments n'hi ha moltes, busqueu els aliments que més us agradin, que sempre siguin de temporada, aquí us deixo el calendari de temporada, i busqueu maneres de conservar-los de forma segura, de ben segur que  descobrireu resultats sorprenents, i sobretot podreu gaudir d'un bon rebost el màxim de temps possible.

Fer conserva és una tasca artesanal i familiar, que ens pot fer reviure el desig de recuperar sabors perduts i enyorats.

Comentaris

  1. Ens explicaràs com fer melmelades? mmmmmm

    ResponElimina
  2. Em a molt be que expliquis tot pas a pas...
    La meva mama sabia vendre pero no feia conseres...

    Pasare el teu link als nevots.

    aquesta artesania no s' ha de perdre.

    Gracies bonica

    Maite

    ResponElimina
  3. Jo no tinc hort , però si molts amics que en tenen i ja estem tots amb el rebost ple de tomàquets , jo farè conserva i els he enviat el teu bloc a ells .
    Tambè fan melemlada de tomàquet que està molt bona( rodanxes de formatge fresc i a sobre una cullaradeta de melemlada de tomàquet ...mmm boníssim)

    ResponElimina
  4. Hola Concepio, vi tu blog sobre curartenaturalmente. Fantástico, de gran utilidad, y hecho con mucho gusto y calidad.

    Dado que pusiste el nivel tan alto, y te comento un sitio donde se fue una errata.

    En el bloque de "dónde están las proteínas", pones la imagen de un pimiento junto a la palabra pimentón (el polvo rojo que se extrae de una especie y lleva el chorizo,...).

    Un saludo y muchas gracias por tu aportación.

    Pablo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pablo,
      Creo que te has equivocado de blog... Este es el Raconet y mi nombre es Rosa.
      Saludos ;)

      Elimina
  5. Gràcies Rosa, informació útil i un lloc bonic. ;-)
    Jone.

    ResponElimina
  6. Hola Rosa,tinc un dubte!!!
    Els pots de conserva han d'estar drets a dintre de l'olla,o poden estar de costat?
    Gràcies per el teu blog... Jordi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,

      Han d,estar drets, i quan arranqui el bull baixar el foc perque mantingui el punt d, ebullició però vigilant que no es toquin entre ells.

      Gracies a tu
      Rosa :)

      Elimina
  7. Hola, jo et volia fer dues consultes. Com conservar la samfaina que en el meu cas la faig amb pebrot, albergínia i una picada d´all amb una torradeta de pa?
    I si puc conservar el preparat per a truites de carabassó (carabassó i ceba , i de vegades i afegeixo patata) envasat en pots i pasteuritzat. És que el congelador en temporada s´ompla i he de buscar alternatives. fins ara no he trobat confirmació. Moltes gràcies i enhorabona pel blog.

    ResponElimina
  8. Hola Rosa,
    Et voldria fer una consulta,
    Com puc fer la mongeta tendra amb conserva.
    Moltes gràcies!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada