Melmelades sense sucre... amb xarop d'atzavara!!!

Melmelada de tomàquet
Alternatives al sucre per a tota la família!!!
Cada vegada és més nombrós el col·lectiu de persones que, per un o altre motiu, tenen el sucre restringit o contraindicat en la seva dieta, o que senzillament es decanten per buscar alternatives més saludables per endolcir les seves elaboracions.
En l'últim post ja us vaig avançar que faria un article sobre aquest tema, però abans de posar-nos a la feina convé que coneguem una mica més els endolcidors que farem servir, ja que ens podran modificar la textura, el sabor i el temps de conservació, així com els efectes energètics.

Xarop d'atzavara, "sirope de ágave"

L'atzavara és un cactus originari d'Amèrica tropical i del Carib. El xarop s'elabora a partir de la sàvia líquida que s'extrau de les fulles de la varietat maguey. Té un poder edulcorant major al del sucre refinat, el doble, i un index glucèmic baix. Això li confereix avantatges davant del sucre comú, ja que no eleva els nivells de glucosa a la sang amb tanta rapidesa, i aporta la meitat de calories perquè endolceix el doble, per tant, fent-ne un consum responsable serà un producte a tenir en compte a la nostra cuina.

Melmelada de tomàquet amb xarop d'atzavara

Ingredients: 1 kg de tomàquets de cor de bou o de pera madurs, 75-90 gr de xarop d'atzavara (segons si us agrada menys o més dolç), una cullerada de cafè de pebre de Sichuan (o altre), i  un xic de sal marina.

Pas a pas.
  1. Escaldeu els tomàquets per pelar-los, talleu-los,  i si ho desitgeu traieu les llavors perquè us quedi més fi. 
  2. Poseu-los en una cassola amb el fons gruixut, i hi afegiu el xarop d'atzavara, un xic de sal i el pebre de Sichuan prèviament mòlt en un morter.
  3. Deixeu coure tapat i a foc lent una hora, remenant sovint amb cullera de fusta. Destapeu i deixeu coure de 15-30 minuts més, fins que és redueixi a la textura desitjada, i si fos necessari hi podeu afegir un xic d'aigua.
  4. Envaseu, assegurant-vos que els pots tanquin bé.
  • Perquè és conservi un cop envasada, poseu els pots dins d'una olla gran amb aigua. L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre de les tapes.
  • Poseu l'olla al foc, i si podeu, tapeu-la. Des del moment que arranca el bull, deixeu passar entre 20 i 30 minuts. Apagueu el foc i no els toqueu fins que s'hagin refredat.
  • Traieu els pots, eixugueu-los bé, i ja els podeu etiquetar i guardar al rebost. 
Aquesta conserva es pot guardar un any, de tota manera abans de consumir-la reviseu el pot, que no tingui la tapa inflada o que no hi hagi floridures. 

Amb prunes, móres, préssecs, figues... També us quedarà boníssima, en aquests casos haureu de tenir en compte un espessidor, jo faig servir l'agar-agar en pols, i amb una cullerada de cafè/kg de fruita, dissolta en aigua i afegida al final de la cocció (deixeu coure 3-4 minuts), ja serà suficient. Penseu que l'agar-agar gelifica quan es refreda.

Comentari dietètic 

Sota un consum responsable i moderat, el xarop d'atzavara, es perfila com una alternativa al sucre molt interessant, sobretot en casos d'obesitat, diabetis, alteracions emocionals, hiperactivitat, problemes immunològics, càncer...

 
Apa-li, ja m'explicareu!!!




Comentaris

  1. Hola Rosa, gracies per la recepta! Saps si la puc fer igual amb sirop de poma? Gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta,

      No l'he provat de fer amb concentrat de poma o melassa però pot ser una bona alternativa. Has de tenir present però, que el concentrat de poma endolceix menys i també pot modificar la textura (segons tipus de fruita) i, per tant, potser necessitaràs un xic d'espessidor com l'agar agar o bé el kuzú.

      Gracies pel teu comentari,
      Rosa :)

      Elimina
  2. Hola una pregunta i amb Mel es pot fer??
    Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mireia :), si que la pots fer, però hauràs d'anar experimentant... Segurament et canviarà una mica la textura i el gust. Hauràs de tenir en compte que la mel endolceix més que el sucre i les proporcions canviaran un mica, et pot servir d'ajuda aquesta referència 250 gr de sucre equivalen a 150-200gr de mel.
      Ja m'explicaràs com va,
      Rosa :)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada