dilluns, 29 de setembre de 2014

Melmelada de figues especiada... i sense sucre!!!

Quan la calor fa figa ;), ens arriben les fruites de tardor, les quals es caracteritzen per tenir menys contingut d'aigua i major concentració de sucres, i en molts casos de vitamines i minerals.
Figues, raïm, magranes, caquis, codonys, cítrics, fins arribar a les pomes i peres d'hivern.

La importància de consumir les fruites i hotalisses de temporada no és en va, ens porten el què hi ha al camp a la taula i ens preparen per adaptar-nos millor a l'entorn, per tant, quan arriben és el millor moment pel seu consum. No obstant, si no donem l'abast a menjar-la podem recórrer a les conserves, ja que la que ara sobra més tard podrà ser de molta utilitat. 

Aquest any a l'hort hem tingut figues "per donar i per vendre", i això que les garses i els "pispes" han fet de les seves, però n'hi ha hagut per tothom :). Per aquest motiu aquesta vegada us vull proposar una melmelada de figues amb espècies i endolcida amb atzavara i xarop de poma, ja us avanço que és deliciosa, i m'hi poso ja, abans no s'acabi la temporada ;)!

Melmelada de figues especiada, amb atzavara i xarop de poma

Ingredients:
  • 2 kg de figues negres
  • 90 gr de xarop d'atzavara
  • 50 gr de concentrat de poma
  • 1 cull. de cafè de canyella en pols
  • 5 claus d'olor
  • 1 anís estrellat
  • Suc de mitja llimona
  • Xic d'aigua
  • Polsim de sal
Nota: les espècies les podeu variar al vostre gust.

Elaboració pas a pas

  1. Trieu figues que estiguin al seu punt, ni massa verdes ni massa madures.
  2. Netegeu-les bé, talleu-ne les cuetes, i peleu-ne la meitat aproximadament (això és opcional, a mi m'agrada posar-ne una part amb pell).
  3. Poseu-les tallades a trocets amb la resta d'ingredients en una cassola, a foc suau, fins que comenci a bullir. Aneu remenant sovint, i ho deixeu coure uns 35-40 minuts, sempre tenint cura de que no s'enganxi. 
  4. Afegiu-hi xics d'aigua si fos necessari per tal d'aconseguir la textura que us agradi.
  5. En aquest punt ja la tindreu cuita i llesta per triturar. També la podeu deixar amb els trocets, això va a gustos, jo la trituro molt lleugerament.
  6. Envaseu, assegurant-vos que els pots tanquin bé.

Si la voleu per conservar:
Un cop envasada, poseu els pots dins d'una olla gran amb aigua. L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre de les tapes.
Poseu l'olla al foc, i si podeu, tapeu-la. Des del moment que arranca el bull, deixeu passar entre 20 i 30 minuts. Apagueu el foc i no els toqueu fins que s'hagin refredat.
Traieu els pots, eixugueu-los bé, i ja els podeu etiquetar i guardar al rebost.
 

Aquesta conserva es pot guardar un any, de tota manera abans de consumir-la reviseu el pot, que no tingui la tapa inflada o que no hi hagi floridures.

Comentari dietètic
La figa és una "fruita" molt rica en sucres, però també en fibres solubles i insolubles, vitamines i minerals tan importants com el calci i el ferro, tot i que això també dependrà de la forma del seu consum (fresques, seques, cuites...)
Aquestes característiques les fan molt interessants per mantenir un bon trànsit intestinal, remineralitzar, controlar el colesterol, mantenir en bon estat la mucosa gàstrica i molt recomanables en casos d'osteoporòsis i anèmia.
Aixo si, si teniu dietes restrictives en sucres, o bé diabetis cal moderar-ne o evitar-ne el seu consum.

Curiositats
Estrictament, una figa és el que s’anomena una infructescència. Una agrupació de molts fruits, provinents, naturalment, de moltes flors que creixen tan agrupats que acaben per formar una estructura compacte. Allò que ens sembla que són les llavors, en realitat són els fruits de la figuera. I la figa és una agrupació de molts fruits.

Dins la tradició mediterrània: la figa te fama d'afrodisíaca, i és també un símbol de la fertilitat per les nombroses llavors que comté.

Benvinguts amics de L'Espill
Aquesta vegada us informo però, que a banda de dirigir-me a vosaltres, cosa que per a mi és tot un plaer:), vull donar la benvinguda a un col.lectiu molt especial que s'afegirà: Els pares i alumnes de l'escola de l'Espill de Manresa, que han triat aquest bloc com a part col·laboradora per el seu tema general d'escola: "La salut", així com també, en forma de "TASTET SALUDABLE" en la celebració del seu 35è aniversari. Tot un repte per mi, doncs com bé sabeu, els més menuts tenen un paladar molt exigent i espero estar-ne a l'alçada. Benvinguts!!!


Apa-li doncs, a pesar figues!!!
Fruita amb fama d’afrodisíaca: en la tradició mediterrània, la figa és una de les més citades també, fins al punt que el seu nom ha esdevingut un eufemisme per citar el sexe femení. És també un símbol de fertilitat per les nombroses llavors que té a dins. - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-figa#sthash.sEtfxhRc.dpuf
Fruita amb fama d’afrodisíaca: en la tradició mediterrània, la figa és una de les més citades també, fins al punt que el seu nom ha esdevingut un eufemisme per citar el sexe femení. És també un símbol de fertilitat per les nombroses llavors que té a dins. - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-figa#sthash.sEtfxhRc.dpuf
Fruita amb fama d’afrodisíaca: en la tradició mediterrània, la figa és una de les més citades també, fins al punt que el seu nom ha esdevingut un eufemisme per citar el sexe femení. És també un símbol de fertilitat per les nombroses llavors que té a dins. - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-figa#sthash.sEtfxhRc.dpuf


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada