Calendari de temporada


La importància de conèixer el calendari de l’hort, per afavorir el consum de temporada i de proximitat…

La temporalitat dels aliments ve determinada tan per l’època de l’any com per la situació geogràfica del lloc on es produeixen. A més cal tenir present que hi ha molts factors que intervenen en les collites: les pluges, el vent, la temperatura, les llunes…, és a dir, no hi ha dos cicles iguals perquè la natura és viva. La pagesia, que coneix bé i respecta els ritmes de la natura, té clar què és el millor per cada moment.

Venim de l’hivern on predominen les verdures d’arrel i les d’arran de terra: col, coliflor, bròquil, pastanaga, xirivia, carbassa, porro, api, calçots … i ja som al març, època de transició entre l’austeritat de l’hivern i l’arribada de les primeres verdures de primavera: alls i ceba tendra, faves, pèsols, carxofes, espàrrec verd, enciams, escarola, bledes… i encara calçots ;),  que poc a poc, ens aniran arribant i omplint de diversitat el rebost i de color la taula.

El que sí que hem de tenir clar, és que no hi ha de tot tot l’any, i que per gaudir de la frescor i el valor nutricional dels aliments, necessitem que siguin propers i el més directe possible dels camps on han crescut.

Per tant; “Els fruits que ens dona la terra allà on vivim, són aquells que més bé entendrà el nostre organisme, les nostres cèl·lules es nodriran millor i rebran de l’entorn allò que més els convé”, estarem en sinergia amb la natura.

D’altra banda no hem d’oblidar que consumint producte de temporada, afavorim la producció local, uns productes més frescos i normalment més barats.

Us deixo un enllaç on hi trobareu el calendari de temporada de la comarca del Bages: http://opcions.org/sites/defau​lt/files/pdf/CalendariTemporad​a.pdf


Pensem-hi bé, amb els nostres hàbits de consum decidim el món que volem!!!

Comentaris