"Això no és llet, això és Or, Xata!"

Diu la llegenda que quan Jaume I "el Conqueridor" arribà a les terres rurals valencianes, una jove li oferí una beguda blanca i dolça, i que el rei fascinat pel seu sabor preguntà què era allò, la jove li respongué que era llet de xufla, però el rei la replicà, dient:" Això no és llet, això és Or, Xata!", d'on alguns atribueixen l'origen del nom de l'orxata.
Llegenda o realitat l'orxata és la beguda que s'obté de triturar les xufles amb aigua, afegint-li després, més o menys quantitat de sucre.
La xufla (Ciperus esculentum), és un petit tubercle d'origen Sudanès.  Antigues civilitzacions com l' egípcia les deixaven a les seves tombes i sarcòfags, i autors perses i àrabs en destacaven les propietats digestives i antisèptiques , fent-les servir llavors com a beguda medicinal.

La seva presència es va estendre a tot el món, però fou l'horta valenciana on el seu conreu arrelà amb força, convertint-se a l'estiu, en un producte imprescindible de la dieta mediterrània.

Propietats

L'orxata és una beguda molt nutritiva degut al seu alt contingut amb midons (un tipus d'hidrat de carboni), i al seu perfil en greixos "cardiosaludables" que fan baixar l'anomenat colesterol dolent (l'LDL), fent pujar "el colesterol bo"  (l'HDL). És rica en minerals com el ferro, el magnesi, el fòsfor, el potassi, i  baixa  en sodi que  la fan molt interessant en moltes dietes terapèutiques. 

És molt rica en polifenols (antioxidants), que li confereixen propietats anticancerígenes, regula el sistema immunitari i té efectes antiinflamatoris, entre d'altres. 

Si la consumiu artesana, "sense pasteuritzar", us podreu beneficiar dels seus enzims digestius, que la fan molt útil per problemes digestius, diarrees i gasos.

Cal destacar de l'orxata que no conté lactosa, ni gluten i serà molt interessant per dietes d'intoleràncies i al·lèrgies tan a la lactosa, a la proteïna de llet de vaca, com al gluten.

L'orxata és una gran aliada per a esportistes, anèmia, fatiga, dietes d'alletament, nens, 3ª edat, i sobretot en convalescències, com a reconstituent en casos de càncer amb tractaments de quimioteràpia i radioteràpia i quan hi hagi anorèxia i dificultats per empassar.

L'orxata s'haurà de consumir amb moderació, o bé triar l'opció artesana "sense sucres afegits", en casos de diabetis i dietes de control de pes.

A la cuina

L'orxata a la cuina, al menys a nivell domèstic, no està massa treballada, i penso que és un ingredient amb un gran potencial, per tant haurem de fer servir la nostra creativitat i imaginació. Combina molt bé amb fruites vermelles: maduixes, cireres, nabius, móres... altres fruites com els albercocs, préssecs... cítrics com la llimona, la taronja. També és molt útil per fer esmorzars nutritius combinada amb cereals, com per exemple, “arròs amb orxata”, o bé per fer flams, o batuts, i fins i tot, un original pa de pessic. En fi... us convido a que experimenteu diferents opcions que de ben segur us sorprendran.
Així que amb l'arribada de la calor, us proposo incloure l'orxata al rebost, que a banda de tenir un perfil nutricional interessant, és energèticament molt refrescant. Aquí us deixo dues receptes:

Flam d'orxata amb suc de nabius 

Ingredients per a  4 persones 
  • 400 ml d'orxata de bona qualitat
    Flam d'orxata amb nabius
  • 100 ml de llet d'arròs
  • Beina de vainilla (4-5cm)
  • 4 gr d'agar-agar en pols (2 culleradetes de postre)
  • 2 cullerades de suc de llimona
  • 1 cullerada de crema d'ametlles blanques* (opcional)
  • 125 ml (1/2 got) de suc de nabius sense sucre*
Decoració: Melmelada de nabius i encenalls de coco.
 
Elaboració 

  1. Obriu la beina de vainilla i rasqueu les llavors de l'interior  que és on és concentra més l'aroma.
  2. Poseu a coure a foc baix l'orxata, la llet d'arròs, l'agar-agar i la vainilla (beina i llavors), i remeneu-ho sovint sense tapar. Deixeu que bulli 2 minuts*, remeneu bé i apagueu el foc.
  3. Afegiu-hi 2 cullerades de suc de llimona i la cullerada de crema d'ametlles i bateu bé.
  4. A banda prepareu motlles individuals de flam o un motlle gran amb el suc de nabius, com si de caramel és tractés.
  5. Ompliu els motlles i deixeu-los refredar. Quan estigui a temperatura ambient guardeu-ho a la nevera.
  6. Desemmotlleu i decoreu amb melmelada de nabius diluïda amb un xic d'aigua i encenalls de coco.
* Ho trobareu en dietètiques
* Podeu fer servir l'agar-agar en flocs, però l'heu de deixar bullir 7 minuts

Flam d'orxata a l'estil clàssic
 
Alternativa al flam tradicional
  • Per a 4 persones  feu com la recepta anterior fins al punt 3, sense afegir el suc de nabius.
  • Prepareu un caramel amb 2 cullerades soperes de sucre, un xic de suc de llimona i 3 cullerades d'aigua.
  • Poseu el caramel als motlles, afegiu el flam d'orxata i deixeu refredar, i cap a la nevera.
  • Desemmotlleu i decoreu amb fulles de menta.



L'orxata, tot un tresor per descobrir!!!





Comentaris

  1. Gràcies una vegada més per aquestes bones idees i per la informació tan interessant. Creus que veure el suc de l'orxata elaborada artesanalment, sense sucre, als matins, per substituir la llet de vaca, pot ser una bona idea? O potser és massa orxata?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Erica,

      En principi jo sóc del parer que la llet, la necessitem més per una qüestió emocional que no pas nutricional, però si és de bona qualitat (ecològica i fresca) i no hi ha un motiu terapèutic per excloure-la, dins d'una dieta equilibrada i ben diversificada, sense fer-ne abús, és acceptable. El què passa es que el consum de làctics general és abusiu i que com alternativa acabem buscant alguna cosa que s'hi assembli per fer-ne un consum diari. si és aquest el cas jo et recomanaria que anessis variant de "liquat vegetal" no només fer servir orxata, sinó que diversificar amb llet d'arròs, civada, espelta... L'orxata, és el liquat de la xufla, és més energètica que la dels cereals, té més greixos i més sucres (encara que sigui casolana), per depen de quí cal fer-ne un consum moderat, i no oblidar que fresca, en forma de liquat és molt interessant per a l'estiu, perquè refreda l'organisme, però a l'hivern no és aconsellable per aquest mateix motiu. A l'estiu pot ser un bon esmorzar, o berenar i un ingredient més per elaborar postres molt més interessant que la majoria de llets de vaca.

      Espero haver-te aclarit el teu dubte
      Gràcies pel teu comentari, Rosa

      Elimina
    2. Guau! Quina resposta més nutritiva! Gràcies!

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada