Més content que un gínjol!!!

"Estar més content, o més eixerit que un gínjol", quantes vegades hem sentit aquesta simpàtica expressió, però... sabem què és un gínjol? Fins ara no m'ho havia plantejat, però un cop l'he descobert he volgut compartir amb vosaltres aquesta interessant troballa.

El gínjol és el fruit del ginjoler (Ziziphus ziziphus), el seu origen se situa al nord d'Àfrica o sud est d'Àsia (això depèn de les fonts on consultem), i és conrea a diversos països de la conca mediterrània des de temps molt antics, no en và molts municipis, com el nostre, l'han homenatjat dedicant-li el nom a un carrer.


El gínjol és una fruiteta petita amb pinyol, de la mida d'una oliva, de color rogenc marronós que es consumeix a la tardor (setembre, octubre). D 'aspecte és semblant a la pruna, però el gust àcid i la textura cruixent recorden a la poma. Són rics en sucres i mucílags (un tipus de fibra soluble que millora el trànsit intestinal i que dona sensació de sacietat), i contenen una quantitat important de vitamina C, aquestes propietats el fan nutritivament molt interessant.

Actualment a casa nostra, el seu consum és molt reduït a les zones urbanes, però encara en tenen costum al Baix Ebre, al Montsià i llocs rurals de l'Aragó, País valencià i Múrcia. De fet, segur que trobaríem gent de pagès de diverses contrades que també en gaudeixen.

Foto: Rosa Torras
Al mercat
L'heu de buscar en petites fruiteries de barri, o en algunes parades de mercat, o bé en alguna fira o mercat local.

A la cuina 
El gínjol és un dels fruits de la dieta mediterrània i es pot consumir fresc o dessecat. Una de les seves preparacions més populars és l'allioli de gínjol, per acompanyar verdures o unes patates al caliu. També s'elaboren dolços, melmelades, xarops i fins i tot algun licor local com el brodo di giuggiole. 

El gínjol també s'ha utilitzat com a remei tradicional contra afeccions respiratòries, de la gola, faringitis, etc. Les arrels del ginjoler s'han utilitzat contra la febre.

Curiositats
La fusta del ginjoler s'utilitza per fer instruments musicals com gralles i tenores, i aquí és on probablement, trobaríem la relació entre aquest fruit i l'expressió popular "més content que un gínjol"

La tardor és un bon moment per gaudir del paissatge i dels seus fruits.


Comentaris