Farmaciola d'hivern

L'hivern... Si observem el paissatge a l'hivern sembla que tot estigui aturat: plantes arrupides, arbres amb branques  despullades, rius i llacs que comencen a glaçar-se, dies més curts, freds i humits...
A la natura, l'estació més freda de l'any és el moment de màxima interiorització, l'energia està a la part més interna. Seguint aquesta lògica, i sense oblidar que "l'home pertany a la terra i no a l'inrevés", l'hivern serà doncs, un bon moment per recarregar-nos d'energia a partir del descans, els bons hàbits i els bons aliments.

Haurem d'observar què ens ofereix la natura i que necessita el nostre cos per tal d'adaptar-nos millor i poder oferir més resistència a les agressions pròpies de l'estació: refredats, grips, infeccions...

D'entrada hauríem d'obtenir els nutrients principalment dels aliments naturals, doncs aquests haurien de contenir-ne la dosi adequada, però de vegades això no es tan senzill. D'altre banda l'estrès, les dietes desequilibrades, el descans inadequat, l'excés d'activitat... i en definitiva estar tan allunyats de la natura, fan de l'hivern una estació que per a molts costi de passar, o els resulti problemàtica. Per aquest motiu us proposo una farmaciola natural que us ajudi a mantenir allunyats els trastorns típics de l'hivern, o si més no, conèixer alguns remeis naturals que continguin propietats útils per guarir-los: antisèptiques, immunoestimulants, antibiòtiques, mucolítiques... i si pot ser, que siguin del rebost.


All: Se’n coneixen els beneficis des de l’antiguitat. Els seus compostos sulfurats inhibeixen l’acció de compostos inflamatoris i li confereixen propietats expectorants que afavoreixen la reducció de la congestió de les mucoses. Per aprofitar-ne millor les seves propietats, cal consumir-lo cru. Una bona manera d'integrar-lo a la cuina és afegir-lo al plat trinxat amb julivert, fregar-lo al pa, sopes escaldades, oli d'oliva macerat amb all...

Canyella: És molt útil per escalfar l'organisme, i ajuda a metabolitzar el sucre, ja que incrementa l'activitat de la insulina. Integreu-la a les compotes, i infusions.

Ceba: La ceba crua és antisèptica i antibiòtica. Desintoxicant i expectorant (sobretot la picant), ajuda a eliminar les mucositats fent-la molt útil per refredats, tos i grip. A la cuina: Afegiu-la als brous i cremes de verdura, i si la tolereu bé, crua en amanides

Equinàcia: Planta reconeguda per la seva acció estimuladora del sistema immunitari. Es recomana en cas de refredats, grips i infeccions de repetició. 

Eucaliptus: Antimicrobià, antiinflamatori i expectorant. S'ha utilitzat tradicionalment per les malalties de l'aparell respiratori. 

Farigola o timó: És una de les plantes més utilitzades a la nostra cultura. Té moltes propietats: antibiòtica, antiviral, antitussígena i expectorant... S'utilitza sobretot per infeccions respiratòries, intestinals i urinàries. A la Catalunya rural es feia servir per fer les sopes escaldades, i en infusió és molt interessant combinada amb malva.

Gingebre fresc: És una arrel molt interessant per escalfar l'organisme i activar la circulació. Estimula les defenses i dinamitza l'energia i els fluids. Es pot afegir alguna rodanxa als brous o preparacions culinàries durant l'hivern.

Les algues: Són molt remineralitzants , regulen i equilibren els ronyons (molt important per l'època de fred). Són riques en vitamines i antioxidants. Algunes com la cochayuyo contenen cistina, amb una acció mucolítica molt important, això si, perquè sigui més eficaç, s'han de menjar, no n'hi ha prou amb  el brou.

Llimona: És antisèptica i antiinflamatòria. S'ha fet servir tradicionalment per moltes cures i remeis. Refresca l'organisme, és molt útil per baixar la febre i depura. Rica en vitamina C i flavonoides.  

Orenga: Expectorant, antiinflamatòria i antisèptica de les vies respiratòries. És molt rica en antioxidants i millora la circulació sanguínia. Una manera de de fer-la servir és en tissanes.

Pròpolis: Es un producte que processen les abelles que conté importants propietats: antisèptiques, analgèsiques, cicatritzants i immunoestimulants. El trobareu en extracte líquid o en pols, i és molt interessant per prevenir infeccions de la gola i afonia, o per tractar-les. Es pot afegir a infusions

Vitamina C de fonts naturals amb bioflavonoides: Ajuda a prevenir els refredats i grips i afavoreix la curació, si ja estan instaurats. Es troba en les verdures (sobretot de fulla verda) fruites i hotalisses.

Xiitake: bolet cultivat des de fa segles a les regions muntanyoses d’Àsia molt valorant pel seu sabor i per les seves propietats medicinals. Ajuda a millorar la resistència de l’organisme davant agressions externes.
Els nostres bolets, també ténen propietats enfortidores de les defenses.

I per últim, no podem descuidar l'estat del budell, ja que una flora bacteriana saludable garantirà una millor defensa per tot l'organisme. Incloeu aliments rics en fibra soluble i fermentats de bona qualitat: verdures i hortalisses de temporada, cereals integrals, llegums, fruites assecades, llavors de lli, vinagres no pasteuritzats, quèfir, chucrut, miso...

Aquí us deixo el calendari de temporada perquè enriquiu el vostre rebost

Aquí trobareu una recepta tradicional de sopes escaldades


 Gaudiu d'un bon hivern!!!

 


Comentaris