A l'estiu... Sigues la pera!!!

Peres de Sant Joan
Observant la natura per volts de Sant Joan, trobem pistes que anuncien de forma imminent l'arribada del solstici d'estiu: Flors d'herba de Sant Joan (hipèric), de camamilla de Maó, de cards, "pinyetes de sant Joan" ,entre d'altres espècies que engalanen d'estiu, marges i boscos de terra baixa de moltes comarques de la conca mediterrània.

A banda, el blat i l'ordi espigats i en molts casos segats, ja ens indiquen que la calor es aquí...

Tots aquests canvis en el paisatge proper, conviden a passejar-se de nou pel mercat per observar que ens ofereix generosament la natura: albercocs, cireres, préssecs, prunes primerenques, nectarines, peres... algunes amb una temporada molt curta, i d'altres gairebé fugaç.

I... parlant de fugaç, em ve molt de gust fer-vos memòria d'unes peres que gairebé son una llaminadura: Les peres de Sant Joan o Castell, originàries del Baix Llobregat i Lleida i actualment estenent-se cap al sud de Catalunya.

Les peres de Sant Joan, reben aquest nom, perquè és per aquesta data quan les podem trobar en el seu millor moment (per vols de Sant Joan), de fet, la seva temporada es molt curta, de 30-40 dies, per això no les podeu deixar perdre. 

Són petites com els albercocs, i de color groguenc, amb una part rogenca si madura al sol. El seu gust és intens i dolç amb una textura molt cruixent i sucosa, que la fan una d'aquelles fruites que si la tastes, no te'n pots estar, perquè enganxen... A mi m'encanten, i solen agradar molt a la canalla.. Si feu memòria, segur que a alguns de vosaltres també us vindran records d'aquestes peres, en la vostra infantesa...

A taula
La millor manera de gaudir-la és ben neta i a mossegades, ja que la seva textura i aroma la fan molt agradable al paladar. Com que és molt cruixent,  permet moltes elaboracions: cuites amb espècies, com a guarnició, i perquè no, combinades amb xocolata...

Al mercat
La pera de Sant Joan madura de dins cap a fora, per això es tornen lloques. A l'hora d'adquirir-les, cal que no tinguin taques fosques a la pell, i que siguin dures al tacte, i si pot ser, que tinguin clapes de color vermellós.

Propietats nutricionals
La pera és una fruita ideal per a moltes dietes: és molt lleugera, rica en aigua, vitamines i minerals, que la fan molt aconsellable per qui pateixi retenció de líquids, sobrepès, celul.litis, edemes... També és molt adient en casos d' hipertensió, pedres al ronyó, artritis, àcid úric i gota.
Te un index glucèmic baix, que la fan molt útil per a persones diabètiques i esportistes... Bé, en definitiva per a tohom.

Curiositats
Al Juliol podrem gaudir de la varietat de pera magallona, cosina-germana de la de Sant Joan, i després de la llimonera i de la deliciosa pera blanquilla, "actualment en perill d'extinció" degut a la invasió als mercats, de les conference.


A l'estiu... No deixis de tocar la pera!!!

Comentaris

  1. ¡ Las buscaré y probaré !, a mi hija le gustan sólo las peras "Conference", a ver si hay suerte con las de "Sant Joan" y le gustan. Gracies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquestes al ser petites i vermelloses, són gracioses.
      Ben fresquetes, són molt bones :)!!!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada