Oh... Orxata!!!

 
Per donar la benvinguda a l'estiu, que aquest any ja fa uns dies que ens ensenya les orelles,  que millor que fer-ho gaudint d'una beguda tan refrescant com una bona orxata, i si és feta a casa i al vostre gust, mmm... molt millor!!! 

Quan parlem d'orxata, ho fem normalment, en referència a la beguda que s'obté de triturar les xufles amb aigua afegint-li sucre o bé algun endolcidor. No obstant, originalment l'orxata no es feia amb xufles, sinó amb ordi (aqua ordeata), potser us sonarà més "l'aigua d'ordi o agua de cebada".

L'ametlla o bé "orxata d'ametlles"
En textos medievals escrits en llatí, es parlava d'una beguda que s'obtenia per la maceració d'ametlles (picades fines), amb aigua freda i sucre durant unes hores i que premsaven posteriorment. Aquesta beguda era, i encara és, pròpia de tota la conca mediterrània i malgrat haver nascut a casa nostra, potser l'hem deixat massa en l'oblit. Recuperem-la, doncs és boníssima!!!

Arròs: "Orxata d'arròs"
Amb l'arròs també podrem obtenir una beguda nutritiva i refrescant, fent el mateix procés que amb la xufla (deixant-lo en remull tota la nit), de fet, també la podem combinar, obtenint així una orxata d'arròs i xufla molt original.

Totes aquestes begudes tenen moltes propietats en comú: són nutritives i refrescants, molt ben tolerades per la majoria, ja que no contenen lactosa i aporten enzims que faciliten la digestió, de fet antigament, es feien servir com a begudes medicinals en diferents cultures.

Us deixo la recepta que jo faig servir per fer orxata de xufla, però a banda us convido a experimentar amb d'altres cereals i fruits secs, i recordeu que a partir d'aquí podreu preparar altres elaboracions amb aquestes begudes: flams, escumes, pa de pessic...

Orxata de xufla
Ingredients:

  • 250 gr de xufles
  • Aigua pel remull
  • 1 lt d'aigua fresca (per elabora l'orxata)
  • 80 gr de sucre (1/2 panela i 1/2 blanc)*
  • 2-3 cm de canyella en branca 
  • 1 cull. petita de ratlladura de pell de llimona biològica (opcional)
Estris:
Túrmix, colador xinès i de malla espessa + gassa.

Procediment
  1. Posar les xufles en remull 12 hores. Posar 1 Lt d'aigua mineral a refredar.
  2. Després del remull, rentar bé les xufles i col·loqueu-les en un pot estret i alt (per triturar còmodament).
  3. Afegiu-hi la meitat de l'aigua fresca, la canyella i el sucre a les xufles. Bateu una estona, sembla que no, però es baten bé.
  4. Guardeu aquesta pasta a la nevera 2 hores, després afegiu la resta de l'aigua fresca fins al litre i torneu a batre. Ja ho tindreu llest per colar!!!
  5. Passeu-ho primer per un xinès, per treu-re la polpa més grossa. Després un un colador espès, i hi torneu amb el mateix però amb una gassa, així aconseguireu que us quedi ben fina.
  6. Guardeu-la a la nevera fins al moment de servir.
* Hi ha receptes que hi afegeixen més sucre, per mi aquesta quantitat ja és suficient, també la podeu endolcir amb melassa o amb estèvia.

Recordeu que l'orxata fresca es guarda poc a la nevera, consumiu-la en 2-3 dies màxim, i sacsegeu-la bé abans de servir.

On trobar xufles???
Als mercats municipals, o bé en botigues de fruits secs i/o llegums, fruiteries i en d'altres on venguin cereals a granel, a l'època calorosa és fàcil trobar-ne.
Trieu sempre exemplars nets i grans, us serà més fàcil a l'hora de triturar.

Bé i per últim, us deixo l'enllaç del bloc:  "Això no és llet, això és Or, Xata!", on us explica moltes coses sobre l'orxata de xufla, a banda de les seves propietats per la salut, elaboracions de postres i curiositats.

Gaudiu de l'estiu, amb una orxata al vostre gust!!!



Comentaris