![]() |
Esplèndid tomàquet "rosa ple" de l'hort |
Les maduixeres, durant el mes d'agost, ens han donat les maduixes mes dolces de la temporada per fer melmelades, i ara, a primers de setembre, ens arriben les prunes de santa Rosa, les móres, les figues, i un gran ventall de tomàquets: cor de bou, roses, de pera, de penjar, xerries... per gaudir d'infinitat de preparacions.
L'estiu passat ja vam parlar de com fer conserves de tomàquet, samfaina, i melmelades. Aquest estiu però, us volia proposar de fer quètxup, si, si.. Quètxup!!!
Ja sé que per a alguns de vosaltres aquesta paraula pot sonar a cuina ràpida, o bé a cuina americana, però no us espanteu, ja que si és casolà, és una bona opció per acompanyar les vostres preparacions i una bona ocasió per a sorprendre i complaure als més joves de la casa.
Ingredients per 1/2 litre de Quètxup
- 1 kg de tomàquets madurs (els de pera tenen un color i textura molt adient)
- 1 ceba gran
- 1 pebrot verd
- 1 gra d'all
- 50 gr de concentrat de poma (o bé mel)
- 6 cull. soperes de vinagre de poma (o bé de sidra o vi blanc)
- 1 cull. petita de mostassa
- 1/2 cull. petita de sal
- 1/2 cull. petita de pebre vermell dolç
- 1 pessic de canyella mòlta
- 1 pessic de pebre mòlt.
- 1-2 claus d'espècia mòlts (al morter)
- Oli d'oliva verge
Elaboració
- Poseu a coure en una cassola d'acer inoxidable i amb poc foc, la ceba tallada prima a mitges llunes, el pebrot a tires i l'all amb un xic d'oli.
- A banda escaldeu els tomàquets i els peleu. talleu-los en quatre trossos i afegiu-los a la cassola amb les verdures. Deixeu-ho coure tapat, i a foc lent uns 25-30 minuts, remenant de tant en tant. Incorporeu-hi la sal a mitja cocció.
- Quan tot estigui ben cuit triture-ho amb la batedora fins que us quedi ben fi.
- Afegiu-hi les espècies, la mostassa, el concentrat de poma i el vinagre. Deixeu-ho coure a foc molt lent, remenant-ho sovint, uns 40 minuts fins que s'espesseixi. I ja ho tindreu!
Aquí hi trobaràs més informació per conservar amb seguretat
Acompanya molt bé diverses elaboracions: pasta, patates al caliu o bullides amb pell, verdures al vapor, a la brasa, tempures, peixos, ous, i tot tipus de carns. També pot ser una salsa opcional per acompanyar calçots, o unes mongetes tendres o espàrrecs a la planxa/forn. Bé, us convido a que experimenteu, i ja direu ;).
Propietats nutricionals
El
tomàquet és una font interessant de fibra, minerals –com el potassi i
el fòsfor– i vitamines –entre les quals destaquen la C, E, la
provitamina A i vitamines del grup B (especialment la B1 i la B3). - See
more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-tomaquet/#sthash.hAexjYjj.dpuf
El tomàquet, sobretot el madurat al sol, destaca pel seu contingut en vitamines i minerals, fibra, i un antioxidant específic que li dona el color vermell: el licopè.
El licopè és un antioxidant que protegeix les cèl.lules dels radicals lliures responsables de malalties cardiovasculars, de l'envelliment, diferents tipus de càncer i en especial el de pròstata.
Per aprofitar el màxim la provitamina A i el licopè, cal consumir el tomàquet cuit i amb un xic d'oli d'oliva, això si, fet a casa i a foc lent.
El
tomàquet és una font interessant de fibra, minerals –com el potassi i
el fòsfor– i vitamines –entre les quals destaquen la C, E, la
provitamina A i vitamines del grup B (especialment la B1 i la B3). - See
more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-tomaquet/#sthash.hAexjYjj.dpuf
El
tomàquet és una font interessant de fibra, minerals –com el potassi i
el fòsfor– i vitamines –entre les quals destaquen la C, E, la
provitamina A i vitamines del grup B (especialment la B1 i la B3). - See
more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-tomaquet/#sthash.hAexjYjj.dpuf
El
tomàquet és una font interessant de fibra, minerals –com el potassi i
el fòsfor– i vitamines –entre les quals destaquen la C, E, la
provitamina A i vitamines del grup B (especialment la B1 i la B3). - See
more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/el-tomaquet/#sthash.hAexjYjj.dpuf
Curiositats
El quètxup, és probablement, la salsa més popular arreu del món, sobretot entre els més joves de la casa. És una salsa originària de la Xina, però que els anglesos van importar al segle XVIII, i els americans el van saber popularitzar.
Ah... i recordeu, com sempre, escolliu exemplars de cultiu proper, i si pot ser ecològic!!!
Nconteinri Robin Brown https://wakelet.com/wake/SUJ_ivh_jeavhXL_yHZlX
ResponEliminazievatycatch
raquancong-ke_Springfield Sharon Cook MorphVOX Pro
ResponEliminaDr.Web Security Space
Adobe Photoshop
ligangtergder