Boix grèvol... o l'arbust del Nadal!

Grèvols, avets, molsa, vesc... són elements de la natura que per a molts de nosaltres simbolitzen l'arribada del solstici d'hivern, i sobretot, de les festes de Nadal. 

Ja des de petita, pensava que l'origen de l'arbre de Nadal s'inspirava en el boix grèvol, en la seva forma piramidal i en els atractius fruits vermells o baies, tot un reclam dins del bosc :). Lluny de tot això, la història de l'arbre de Nadal ve de molt antic, amb la curiositat que forma part de diverses cultures i gaudeix de popularitat en molts punts de tots els continents.

Però més enllà d'engalanar de Nadal els nostres boscos... Què en sabem del boix grèvol?

El grèvol o boix grèvol, Ilex aquifolium L., és un arbust originari del centre i sud d'Europa, però que es pot trobar des del nord d'Àfrica fins a Xina. Te una forma piramidal i pot arribar a fer 25 metres d'alçada, tot i que el seu creixement és molt lent.

El trobarem sovint a les fagedes, on a les nits fredes de l'hivern ofereix refugi a petits ocells que troben dins el fullam temperatures fins a tres graus superiors a les de l'entorn. A part d'això, les seves llavors carnoses també serveixen d'aliment a moltes espècies animals, i tot plegat ha portat el grèvol a ser una espècie protegida.

Les seves fulles amb vores punxants i d'un verd intens i brillant són molt conegudes, tot i que només es troben a la part baixa de l'arbust, doncs és un recurs per protegir-se d'algunes espècies.

La relació amb el Nadal
Originalment el grèvol o boix grèvol era un tipus d'ofrena que els romans oferien al déu Saturn durant les festes de Saturnalia, de fet les imatges de Saturn es representen amb el grèvol. Més endavant, en en algun moment de la història esdevé important per als cristians, que el posaven a la porta per foragitar tots els mals, es creia que el grèvol penjat a la porta de casa impedia l'entrada d' espectres aterridors. Més endavant va començar a rebre una acceptació més corrent, convertint-se en símbol essencial de les festes de  Nadal.

Virtuts medicinals
La part que s'utilitza són les fulles, ja que les baies són molt tòxiques per a nosaltres
Les fulles tenen propietats diürètiques (ajuden a eliminar els líquids sobrants de l'organisme), molt interessants en casos de reuma i gota, o bé retencions de líquids.
També és conegut pel seu efecte diaforètic: estimula la sudoració, aquesta acció febrífuga el fa útil en el tractament de grips i altres infeccions del tracte respiratori.

Al mercat
"El boix grèvol és una espècie que està protegida a Catalunya, està prohibida la seva extracció del bosc perquè subministra aliment a moltes espècies animals en l'època més magre de l'any. Per aquest motiu,  només es pot comercialitzar aquell que procedeix d'altres zones en què estigui autoritzada l'extracció." 

Si volem adquirir una branca per Nadal, en trobarem fàcilment a la Fira de Santa Llúcia i a altres fires nadalenques i establiments autoritzats.

A l'hort i al jardí
Si tens hort o bé jardí, és pot plantar un boix grèvol en un espai de semi-ombra. No reclama masses atencions, un xic d'adob, reg més abundant a l'estiu,... i de cara a Nadal pots tenir el teu boix grèvol ple de les seves precioses boles vermelles.

Des del Raconet...  desitjo que gaudiu d'unes molt bones Festes :) !!!




Comentaris

  1. Rosa! M'ha encantat aquest post! Aniré a mirar si a la floristeria hi tenen una planteta de boix grèvol.
    Petons!

    ResponElimina
  2. Bona tarda, soc un enamorat del boix grevol i m'agradaria saber com puc plantarla, es a dir, que es mes adient, la llavor, el esquei o millor comprar una planta ja feta.
    Moltes gracies, espero les teves noticies.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada