"Content com unes pasqües"

"Content com unes pasqües", és una d'aquelles expressions que associem a un estat d'ànim alegre o molt content, cosa que deixa entreveure la importància en d'altres èpoques del dia de Pasqua.

Després de passar pel període de dejuni, abstinència i recolliment quaresmal, la Pasqua significava l'arribada de nou de plats de forquilla i àpats de festa, a banda també del retrobament amb l'esclat primaveral. I és que la Pasqua no era només arraconar el dejuni, sinó recuperar la vida col·lectiva entorn a l'aire lliure amb energia renovada, no en va,  s'escau sempre amb la primera lluna plena de la primavera.

El seu origen remunta a una festa molt antiga que celebrava el rebrot de la vida i  l'inici d'un nou cicle agrari.

Socialment significava el retorn a tot allò col·lectiu; àpats familiars, cantades de caramelles i trobades d'aplecs.

Actualment la Pasqua segueix sent un dia ben assenyalat, especialment entre padrins i fillols, on la protagonista indiscutible és la mona i l'estrella l'ou, bé almenys fins fa uns anys, ja que els herois i personatges de moda en forma de xocolata, han anat guanyant terreny al seu favor.

Història d'una mona

Encara que hi ha diferents versions sobre la procedència sembla que el nom de mona prové del terme mûna, que en àrab antic significa ofrena o tribut, que solia pagar-se amb coques, productes agrícoles i ous durs. A través del costumari Joan Amades se sap que dels àrabs la tradició va passar a Roma, on l'ofrena passà a anomenar-se monus. I amb el temps de ser pagana a formar part de la festa cristiana, i de les cases als forns i finalment a les pastisseries, d'on en general a Catalunya s'acostumen a adquirir.

Cal destacar però, que a les comarques del Sud de Catalunya i al País Valencià encara es típic fer la mona tradicional a casa, que és com una mena de brioix o de pa cremat normalment en forma de tortell, amb la possibilitat de ser farcit amb cabell d'àngel, crema o xocolata i guarnit amb ous durs que eren i son símbol de la fertilitat
.

Aquí us deixo un enllaç de tapa't de tapes amb dues receptes de mones tradicionals per si us animeu a fer-ne a casa :), i si voleu explicar la vostra, ja sabeu ;)

El padrí, l'ou i el fillol

La Pasqua s'esqueia amb les primeres collites de primavera, moment també en què les gallines ponien a dojo després del descans hivernal. L'ou simbolitza la vida, la fertilitat, l'inici de cicle, d'aquí ve el protagonisme de l'ou en el tortell de Pasqua.

El padrí, que era una figura amb pes familiar, s'encarregava de fer arribar la mona als més petits. que normalment duia tants ous com anys tingués el receptor del preuat dolç fins que en feia 13.


Curiositats
La cultura popular catalana en va plena d'expressions que deriven de la festa de Pasqua "Fer la Pasqua" o fer la guitza, "Fer la Pasqua abans que Rams" o capgirar la seqüència dels esdeveniments, "Santes Pasqües" donar una cosa per acabada... En fi, que si us ve de gust us convido a que investigueu i sobretot que gaudiu d'una bona Pasqua ;)!

Apa-li... I "Santes Pasqües"!!!


Comentaris