![]() |
Maduixes de l'hort |
La maduixa és el fruit de la maduixera, una planta herbàcia perenne amb una flor molt característica. La maduixa silvestre és coneix des de la prehistòria i ja fou consumida per grecs i romans, començant-se a conrear a Europa a partir del s. XIII. Es creu que Ramon Llull fou un dels primer en recomanar-la per les seves propietats terapèutiques, sobretot en cas d'anèmia i per revitalitzar la pell.
Maduixes i maduixots
Les maduixes que es conreen habitualment son els fruits d'una planta no híbrida Fragaria vesca, (maduixera europea) o Fragaria virginiana (maduixera nord-americana). El seu nom prové del llatí fragans, que significa "olorosa".
El maduixot en canvi és un híbrid obtingut del creuament de Fragaria chiloensis (de Xile, on s'anomena frutilla) i Fragaria virginiana (d'Amèrica del Nord), la primera notable per la seva mida i la segona pel seu sabor.
Actualment el conreu del maduixot ha desplaçat pràcticament el de la
maduixa degut a la seva forma, sabor i color més intens.
Sigui com sigui, maduixes i maduixots, ja ben entrada la primavera presenten el seu millor moment, per tant, aprofitem-les!!!
A la cuina
Tan maduixes com maduixots permeten infinitat de maridatges i preparacions.
Des de batuts antioxidants, combinats amb cereals de l'esmorzar, en amanides amb diverses fulles i colors, combinacions amb pasta (molt interessants en tabulés de cuscús, quinoa, búlgur...), fins a salses com vinagretes, cremes refrescants com el gaspatxo... i sobretot en postres:
en forma de pastissos, creps, farcits dolços, broquetes, macedònies,
soles amb xic de vinagre, llimona o pebre... o amb gotes de moscatell, o
també combinades amb formatges frescos, mató o iogurt... fins a les suggerents mm...maduixes amb xocolata negra, o allà on us porti la vostra imaginació.
I per descomptat no ens podem oblidar de les melmelades, "coulis" i confitures amb agar-agar, que per les seves textures, color, sabor, i sensualitat enriqueixen els nostres plats.
Mousse de Maduixes
Per endolcir: afegiu-hi plàtan o bé estèvia
Mousse de Maduixes
Recepta de Montse Vallory |
- 200 g de maduixes/maduixot eco rentades i tallades a meitats
- 1 got (250ml) de llet d'arròs, o llet d'arròs i coco, o suc de poma (Cal valls)
- 1 culleradeta de 5 ml (2gr) d'agar-agar en pols
- 1 culleradeta de ratlladura de llimona eco
- 1 cullerada d'ametlla en pols
- xic de sal
Per endolcir: afegiu-hi plàtan o bé estèvia
Decoració: algunes maduixes senceres, menta fresca, coco rallat, virutes de xocolata negra... i un somriure, ;)
Elaboració
Elaboració
- Espolvoregeu l'agar i la sal damunt la llet, remeneu i porteu-ho a ebullició. Deixeu-ho coure a foc suau i destapat durant 2 minuts.
- Retireu-ho del foc i incorporeu-hi la resta d'ingredients. Tritureu i coloqueu-ho en un motlle. deixeu-lo refredar que gelifiqui completament.
- Un cop fred, es trosseja i tritura ben fi, fins a obtenir una consistència cremosa de mousse. si cal afegiu-hi més llet d'arròs o suc de poma.
- Deixeu-ho una estona a la nevera i serviu-lo decorat amb maduixes, fulles de menta, ametlles trinxades, virutes de xocolata... Mmmm i a gaudir!!!
Les maduixes destaquen per la seva acció antioxidant, ja que contenen vitamina C, carotenoides i antocians,
específics de les fruites vermelles i amb un poder antioxidant molt
elevat que supera cinquanta vegades la vitamina E i unes vint vegades la
vitamina C.
- See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.zhiazTJC.dpuf
- See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.zhiazTJC.dpuf
Les maduixes destaquen per la seva acció antioxidant, ja que contenen vitamina C, carotenoides i antocians,
específics de les fruites vermelles i amb un poder antioxidant molt
elevat que supera cinquanta vegades la vitamina E i unes vint vegades la
vitamina C.
- See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.zhiazTJC.dpuf
- See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.zhiazTJC.dpuf
Cada
vegada que ens mengem una maduixa, no ens estem menjant un fruit, sinó
centenars, tants com granets podem veure a la superfície - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.zhiazTJC.dpuf
Cada vegada que mengem una maduixa, no estem menjant un fruit, sinó centenars, tants com granets podem veure a la superfície :).Les maduixes son molt antioxidants, ja que conténen molta vitamina C amb bioflavonoides, carotenoides i antocians, aquests últims són responsables del color vermellós i específics de les fruites vermelles, com les móres, amb una capacitat antioxidant molt elevada que supera cinquanta vegades la vitamina E i umes vint vegades la vitamina C.
Aquest perfil nutricional les fa molt interessants per prevenir l'envelliment cel·lular, remineralitzar l'organisme, millorar la circulació, la pell i les articulacions, ajuden a controlar el colesterol Ldl. Tonifiquen el sistema digestiu, sobretot preses abans dels àpats, i enforteixen les dents i les genives.
Les maduixes, son unes de les primeres fruites que ens arriben a la primavera, i pertant, molt indicades per fer cures depuratives en aquesta estació.
Cal que aneu alerta si teniu al·lèrgia a l'aspirina, podria ser que també en tinguéssiu a les maduixes, ja que contenen àcid acetilsalicílic.
Al mercat
Encara que sovint en trobem a ple hivern pels mercats, "que no us confonguin", el seu millor moment és a partir de l'abril fins a finals de juliol.
Són fruites molt delicades i tendres, que es deterioren molt fàcilment amb la calor, el transport i la humitat. Per això, és millor adquirir només les que es vagin a consumir el mateix dia o l’endemà. No obstant, si les voleu guardar, poseu-les a la nevera senceres amb la cueta, separades entre si, i no les renteu fins l'ultim moment.
Cultiu ecològic proper i de temporada; Hi ha moltes raons per les quals hauríem de ser curosos amb la procedència i maneig de les maduixes, ja que aquestes no es pelen i en consumim l'aliment integral. La maduixa convencional en general, acumula una gran quantitat de tòxics que no s'eliminen amb la rentada, i moltes vegades són els responsables de les reaccions al·lèrgiques.
Les maduixes cultivades en les produccions ecològiques tenen més sabor, són molt més nutritives i molt més respectuoses amb el terreny, tal i com especifica la pàgina web de la Generalitat, on es fa ressò d'un estudi comparatiu titulat Qualitat de les fruites i el sòl en cultius ecològics i convencionals de maduixes.
I si teniu un trosset d'hort, jardí o bé hort urbà, us convido a que proveu de cultivar-ne, és molt senzill i agraït, i així gaudireu de les flors, els colors i per descomptat de les maduixes acabades de collir, MMmmm!
Fins i tot, hem trobat que la pàgina web de la Generalitat es fa ressò d’un estudi comparatiu titulat Qualitat de les fruites i el sòl en cultius ecològics i convencionals de maduixa, segons
el qual les maduixes cultivades en les produccions ecològiques tenen
més sabor, són més nutritives i deixen la terra en més bon estat. - See
more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-maduixes#sthash.BJO0o8Nm.dpuf
Us deixo l'enllaç del calendari de verdures i fruites de temporada, que sempre hem de tenir ben present, ;)
La primavera... Temps de maduixes, aprofita-les!!!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada