Remena les cireres!

"Remenar les cireres" és una de les moltes dites en llengua catalana que relaciona accions amb aliments, i que se li atorga a qui te el poder, o bé dirigeix un assumpte, en definitiva "a qui talla el bacallà ;)"

Ens trobem al juny, passat ja l'esclat primaveral que ens ha deixat la riquesa dels verds, els grocs i ataronjats a taula i, a les portes del solstici d'estiu, ens arriben les textures cruixents: cireres, peres de Sant Joan, magallones, prunes, nectarines, préssecs... fins a l'esclat de la calor amb la síndria i el meló.

Les cireres
Originàries de Grècia van ser introduïdes pels romans al segle I aC, que seduïts per la seva forma i color les van estendre per tot l'imperi romà, quedant ben arrelat el seu consum allà on les condicions climàtiques permetien el seu conreu.

Al cirerer: amb flors agrupades en pomells d'entre dues i sis unitats, la fruita que en resulta sol anar enganxada en parelles, tot i que la varietat picota, gran i sucosa, l'ha popularitzat sense cueta.

Al nostre país podem gaudir-ne de diverses varietats: més àcides, més dolces, més carnoses, més rogenques, bigarrades o sense cueta. Totes aquestes varietats permeten que les puguen gaudir fins a ben entrat el Juliol.

Propietats nutricionals 

La cirera és una d'aquelles fruites a tenir molt present a taula, són molt riques nutricionalment, d'entre les seves qualitats destaca per:
  • Son molt re-mineralitzants, activen l'energia vital de l'organisme incrementant la sensació de benestar físic i psíquic
  • Són molt riques en aigua (80%) i potassi, que les fa molt diürètiques i interessants per a cures depuratives, per evitar rampes associades a l'esport, i sobretot, netejar la sang en casos d'artritis,  gota i reumatisme.
  • Són tot un tresor antioxidant: gràcies al seu contingut en antocianidines, àcid el.làgic, vitamina C, betacarotè i licopè. Tota aquesta riquesa antioxidant ajuda a mantenir joves la pell i les articulacions, a mantenir venes i arteries en bon estat i en conseqüència millorar la circulació. 
  • Son una font d'àcid fòlic, interessant per les embarassades i per prevenir dèficit de vitamina B9 i anèmies megaloblàstiques.
  • La majoria de sucres que contenen, fructosa i levulosa, son de baix índex glucèmic, que les fa molt adients per a diabètics, en casos d'ovaris poliquistics i en dietes d'esportistes.
  • Tenen efecte antiinflamatori i anticancerígen.
  • Són riques en fibra soluble (pectina) que ajuda a regular el trànsit intestinal.
  • Contenen melatonina, l'hormona que regula la son, que preses en forma de liquat abans d'anar a dormir, ajuden a agafar la son i a dormir millor :)

A la cuina 
Permeten un munt de preparacions, des d'acabades de collir (doncs són un plaer menjar-les de l'arbre, si teniu oportunitat de collir-les vosaltres  mateixos), i a la taula, queden molt bé en forma de broquetes de  fruites, en macedònia, en les amanides, combinades amb cereals de l'esmorzar, formatges frescos i mató. També son una delícia cuites en diversos postres dolços, o bé en salses d'acompanyament, així com en sopes i gaspatxos fresquets. Una altre manera interessant de consumir-les és en forma de coulis i melmelades, o bé compotes, així en podrem allargar més el seu consum.

Si us ve de gust us recomano que tasteu creps de fajol amb melmelada o coulis de cirera, ja veureu quin descobriment, :).

I aquí us deixo un altre enllaç per fer melmelada amb xarop d'atzavara, les proporcions d'atzavara per la quantitat de fruita sempre son similars. A l'hora de fer melmelada podeu jugar amb espècies com pebres, canyella, vainilla i perquè no un xic de licor que us agradi.

Al mercat
Cultiu ecològic , proper i de temporada
La cirera és una fruita primaveral-estiuenca, el seu moment de màxima esplendor és desde finals de maig i durant el mes de juny, però en trobareu fins a finals de juliol, ja que hi ha varietats més tardanes.
Si les compreu i conserveu amb la cueta aguantaran millor, i evitareu que és deshidratin.
A Catalunya, i a la Catalunya nord es fan moltes fires de la cirera quan n'és temporada, us convido a que passegeu pel territori i descobriu d'altres varietats de cirera i de formes de consum.

Apa-li... i a remenar les cireres!
A Catalunya trobem diferents varietats, entre les quals destaquen la cirera de la Ribera de l’Ebre, la cirera d’en Roca del Maresme i la cirera del Baix Llobregat. - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-cireres#sthash.pY6o3PnT.dpuf

A Catalunya trobem diferents varietats, entre les quals destaquen la cirera de la Ribera de l’Ebre, la cirera d’en Roca del Maresme i la cirera del Baix Llobregat. - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-cireres#sthash.pY6o3PnT.dpuf

la vitamina C, el betacarotè, el licopè i les proantocianidines ajuden a mantenir - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-cireres#sthash.UmMWFkVp.dpuf
la vitamina C, el betacarotè, el licopè i les proantocianidines ajuden a mantenir - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-cireres#sthash.UmMWFkVp.dpuf
la vitamina C, el betacarotè, el licopè i les proantocianidines ajuden a mantenir - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-cireres#sthash.UmMWFkVp.dpuf
 

Comentaris

  1. Moltes gracies Rosa. Com sempre dones detalls clars i entenedors . un plaer seguir el teu blogg. Estic d,acord.... Les cireres collides del arbre es in gran banquet
    Una forra abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aiii Maite.. quina il·lusió :)!
      Per mi si que és un plaer tenir seguidores d'aquest nivell!
      Abraçades gegants.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada