La quaresma és un esdeveniment religiós que va acompanyat de tradicions gastronòmiques molt arrelades a casa nostra. Els àpats que envolten el dijous gras fan honor al seu nom, i els protagonistes solen ser els ous i la carn de porc, d'aquí ve la tan popular botifarra d'ou, però també destaquen la truita, la coca de llardons i totes aquelles preparacions on aquests aliments hi siguin presents. Tota aquesta disbauxa s'acabarà el dimecres de cendra, donant per acabat el carnestoltes i imposant-se la calma, el control, i el temps de dejuni.
A banda de la influència del carnestoltes i la Quaresma a la cuina, el calendari de l'hort va fent el seu curs: és temps de "verdura d'olla" o cuita, doncs el cos així ho reclama per adaptar-nos millor a les temperatures fredes. A l'últim post vam parlar de les cols, i del munt de virtuts i possibilitats que ens oferien. Ahir veient l'hort tan gebrat vaig veure la gran resistència que oferien les bledes, sí,sí, aquelles verdures tan sovint arraconades, i vaig pensar, per què no... recuperem-les!!!, doncs la seva generositat en les collites mereixen un bon lloc al rebost, ;) I aquí va la meva proposta de fusió, entre el dijous gras i les bledes, per gaudir de la tradició sense oblidar l'oferta de l'hort i la salut.
Arròs disfressat
Ingredients per a 4 persones
Apunts Culinaris i dietètics
La bleda és una verdura de fulla que quan és tendra és molt fina. Simplement bullida, amb cigrons o mongetes, amb arròs, amb patates, o com a farcit de croquetes o hamburgueses vegetals, ofereix reconfortants plats a l'hivern.
Són riques en vitamina C, i A molt interessants per combatre infeccions i per protegir la pell, els cabells, i les mucoses.
Tenen una bona quantitat de ferro i àcid fòlic que les fan molt indicades per prevenir i combatre l'anèmia.
Són molt riques en fibra i potassi, per resoldre o allunyar l'estrenyiment i molt útils en dietes de control de pes.
Actualment s'estan descobrint en les bledes antioxidants molt interessants per la salut cardiovascular i la regulació del sucre en sang.
Doncs apa-li, ja sabeu... Arròs disfressat, i a gaudir d'un bon Carnestoltes!!!
Ingredients per a 4 persones
- 3/4 de kg de bledes ben tendres
- 150gr d'arròs semi-integral bio
- 4-5 alls
- 8 ous de guatlla (opcionals)
- Xips de remolatxa (decoració)
- Aigua, sal sense refinar, i oli d'oliva verge extra.
- Poseu a bullir l'olla al foc amb 2,5 litres d'aigua.
- Renteu bé les bledes (aprofiteu els tronxos si són tendres), i talleu-les en juliana gruixuda. Reserveu-les.
- Renteu l'arròs semi-integral i l'incorporeu a l'olla quan bulli, li afegiu la sal, i quan faci 10 minuts li afegiu les bledes amb un xic més de sal. Deixeu-ho coure tot junt 15 minuts més i coleu.
- Trinxeu els alls ben menuts i els rossegeu en una paella amb una mica d'oli, incorporeu-hi les bledes i l'arròs, i el sofregiu fins que l'arròs quedi tenyit de color verd. Ha de fer una mica de crosta. Reservem.
- En una paella amb una mica d'aigua, anem fent els ous ferrats de guatlla de dos en dos, cal que siguin molt frescos perquè mantinguin bé l'estructura. I ja podrem muntar el plat.
- "Emplateu" com més us agradi. En aquest cas, he posat l'arròs amb bledes en un motllo en forma d'anella, i li he afegit els ous a sobre amb uns xips de remolatxa en forma d'orelles, que li donaran color i textura al plat.
Apunts Culinaris i dietètics
La bleda és una verdura de fulla que quan és tendra és molt fina. Simplement bullida, amb cigrons o mongetes, amb arròs, amb patates, o com a farcit de croquetes o hamburgueses vegetals, ofereix reconfortants plats a l'hivern.

Tenen una bona quantitat de ferro i àcid fòlic que les fan molt indicades per prevenir i combatre l'anèmia.
Són molt riques en fibra i potassi, per resoldre o allunyar l'estrenyiment i molt útils en dietes de control de pes.
Actualment s'estan descobrint en les bledes antioxidants molt interessants per la salut cardiovascular i la regulació del sucre en sang.
Doncs apa-li, ja sabeu... Arròs disfressat, i a gaudir d'un bon Carnestoltes!!!
Hola Rosa! Soc l'Alba, que hem parlat aquest matí!
ResponEliminaEt segueixo per aquí.
Tens un blog super interessant :)
Gràcies Alba.
EliminaJa he vist el teu :), i la web de mujeresvegetarianas.com, quin nivell noies. Felicitats!!!