El color porpra


Àspic dr fruites
Si hagués de resumir aquest estiu en una paraula, aquesta sens dubte, seria calor. I és que no només nosaltres l'hem patit, sinó que tota la natura en ple s'ha exclamat, i de quina manera!! Això ho hem viscut molt d' aprop els/les que tenim hort, o que d'alguna manera estem propers a l'entorn.

Però malgrat aquesta temporada tan eixuta, a finals d'estiu ens ha arribat la fruita tardana amb alguna hortalissa despistada que ja no esperàvem. De mitjans d'agost fins ben entrat el setembre és temps de fruita dolça per excel·lència, amb la sorpresa que aquest any la major part de la collita del tros ha estat de color porpra :), amb tocs groguencs d'algun préssec, i espurnes daurades dels poms de raïm.

El color porpra...
O violeta intens, és un color entre el vermell i el blau, i un dels colors de la dieta mediterrània, i el de moltes fruites de finals d'estiu: Prunes, figues, móres, nabius, raïm, magranes, i en quan a les hortalisses l'albergínia, la remolatxa, la patata violeta... Be, n'hi ha d'altres, però no son de temporada, eh!


Què tenen en comú aquestes fruites? 
Les antocianines, la vitamina C i el betacarotè que les converteix en magnífiques antioxidants encarregades de neutralitzar els radicals lliures reduint la degeneració dels teixits, l' aparició de malalties, i l'envelliment prematur de totes les cèl·lules de l'organisme. També destaquen per la capacitat anticancerosa.

Antocianines: es tracta d’un tipus de pigment (blau/porpra) amb un gran potencial antioxidant (fins a cinquanta vegades superior a la vitamina E i unes vint vegades superior a la vitamina C). De la mateixa manera que ajuden les plantes a protegir-se contra les radiacions solars impedint-ne l’oxidació, també ens poden ajudar a enfortir i a rejovenir els teixits de l’organisme.

Collita de l'hort
Són excel·lents per mantenir o millorar la salut de la vista, la pell, els ossos, millorar la transmissió neuronal i la memòria, la qualitat dels vasos sanguinis, la immunitat, regulen el trànsit intestinal i el colesterol (segons els continguts en fibra) i ajuden a desintoxicar. Ja veieu, son tot un tresor, que moltes vegades busquem en aliments d'altre punta del món. 

I ara  si, anem cap a la recepta :)
Un áspic de fruites, en aquest cas amb les ultimes d'estiu, però el podeu fer amb les que més us agradin de temporada. L' àspic és d'origen anglès, i tradicionalment s'elaborava per allargar la vida dels aliments, privant-los d'oxigen gràcies a la gelatina que'ls embolcalla. És una  molt bona i vistosa manera de gaudir de la fruita crua. També és una bona opció per endur-se la fruita a la feina o a l'escola a punt per menjar sense perdre'n propietats


Aspic de fruites

500ml de suc de poma eco (Cal Valls)
1 tassa de móres
3 figues amb pell
1 préssec (pelat)
3 prunes negres
2 c/postre (10ml) d' agar-agar en pols (Porto Muiños)

Opcional per guarnir (coco rallat, xocolata negra, ratlladura llimona...)



Pas a Pas
  1. Separa una mica del suc de poma per desfer-hi l'agar-agar.
  2. Talla la fruita, ben neta i amb pell, a trossets, làmines o daus. Jo he fet les figues a rodanxes, el préssec a làmines i les prunes a daus petits. Reserva-ho amb un raig de llimona.
  3. Posa a coure el suc, i quan arranqui el bull l'hi afegeixes la resta que hem separat amb l'agar-agar dissolt. Deixa-ho bullir un parell de minuts. Retira del foc.
  4. Prepara 6 motlles de flam (els de silicona van molt bé), o bé un motllo mitjà de vidre. Posa-hi un xic de suc a la base i la fruita per capes de colors com més t'agradi juntament amb la resta de suc fins que quedi ben cobert.
  5. Quan es refredi, posa'l a la nevera un parell d'hores.
  6. Serveix-lo amb coco ratllat, ratlladura de pell de llimona, xocolata negra... 

És conserva bé fins 3-4 dies a la nevera. És ideal per endur amb carmanyola.

Apa-li, per menjar fruita... No hi ha excuses!!!


Comentaris