Estofat de seitan amb carxofes i api

Ens trobem a mitjans de la fase I del desconfinament que ja ens permet fer exercici a l'aire lliure i retrobar-nos amb familiars i amics, sens dubte, una alenada d'aire fresc que s'agraeix del tot.
De sobte veiem que el confinament rigorós a fet estralls en el nostre pes i/o en el nostre estat anímic, en definitiva en el nostre estat general de salut. Doncs bé, avui us proposo una recepta a base de seitan, que a banda de ser una alternativa a la carn, és ideal per les dietes de depuració i aprimament de forma saludable, i deliciosa per a paladars exigents.

Ingredients per 4 racions
  • 250-300 gr de seitan natural
  • 2 cebes mitjanes tallades a mitges llunes
  • 2 carxofes tallades a octaus
  • 2 penques d'api
  • 1m de julivert
  • 1 llimona bio
  • oli d'oliva del bo
  • sal i pebre
Pas a pas
  1. Talleu el seità a trossets irregulars (com una mena de daus mal tallats), netegeu les carxofes i les talleu a octaus, i les penques d'api que les farem a trossests petits. Reserveu-ho tot, perquè cal tenir-ho a punt abans de començar
  2. En una cassola de fons gruixut, poseu-hi 3 cullerades d'oli, quan estigui calent hi afegiu la ceba a mitges llunes amb un xic de sal, i quan agafi el punt de transparència li afegiu la resta: Les carxofes, l'api i el seitan. Salpebreu-ho, i ho remeneu tot de tan en tant, amb la cassola tapada i el foc mig. Si us fes falta líquid, li aneu afegint miques d'aigua i ho deixeu coure uns 15-20 minuts en total, i ja el tindreu.
  3. Quan apagueu el foc, li afegiu ratlladura de pell de llimona (sempre ratlleu de forma  superficial) i el julivert trinxat i el manteniu una estona tapat.
Apunts culinàris
Aquest plat està més bó si el feu d'un dia per l'altre ja que s'integraran més els sabors, i es guarda bé 3-4 dies en nevera.
També el podeu fer amb altres verdues: Porro i espàrrecs, o amb d'altres proteïnes vegetals com tempeh o tofu.
Aquesta recepta és molt depurativa i baixa en greixos, però a l'hora molt saciant per la fibra que conté

Apunts dietètics
Seitan
S'elabora amb gluten de blat o espelta, és una proteïna completa ja que conté tots els aminoàcids essencials i és molt versàtil a la cuina, per això, es fa servir com una carn ja que s'integra molt bé amb els sabors d'altres ingredients, i té una textura agradable.
No obstant, les persones celíaques, intolerants o sensibles al gluen l'han d'exclòurer de la dieta i substituir-la per una altre proteína: tempeh, tofu, heura...

La carxofa i L'api
Son hortalisses riques en fibres, ajuden a l'organisme a depurar, i aporten un bon contingut de vitamines, minerals i antioxidants. Destaquen les vit. del grup B que enforteixen el sistema nerviós i calmen l'ansietat que ens fa picar.
A banda l'api és ric en silici, pertant millora les articulacions, les artèries, els ossos i el teixit conectiu. La carxofa redueix el colesterol, la pressió arterial i els nivells de sucre en sang.


Com sempre, us convido a tastar-la, i ja em direu la vostra!!

Comentaris