Mindful eating o alimentació conscient

Una de les relacions més complicades que podem observar en consulta, els qui treballem en l'àmbit de la dietètica i la nutrició, és la que se'ns presenta en el nostre cos degut a l'alimentació. És trist, però molt real, i no em refereixo només en la relació d'ansietat pel menjar buscant que alguna cosa ens calmi el probable buit emocional, no, un tema gens menor, però sobre el que ja s'escriu molt.

On jo vull posar el focus és en aquelles relacions en què acabem renyits amb el nostre cos degut a malestars digestius, gastrointestinals, i en d'altres situacions en què les digestions acaben sent un malson, i que generen una autèntica enemistat amb nosaltres mateixos. Cada àpat es converteix en un desafiament, ple d'obstacles i perills. En aquestes cirmcumstàncies és molt complictat gaudir d'un sabor deliciós, de menjar amb amics, i del plaer de sentir-se ben mejats i satisfets.

Per reconduïr situacions com aquestes hem de començar per menjar amb plena consciència, deixar de banda l'estrès i les presses que activen el sistema nerviós simpàtic, el qual engega una cascada d'hormones de l'estrès i transtorna la digestió.

Mastegar més cada mos activa la resposta de relaxació

Menjar amb tranquilitat, sentint agraïment per l'àpat que farem i, donant-nos temps per gaudir de cada mos activa el sistema nerviós parasimpàtic i això es transforma en beneficis importants pel nostre sistema intestinal i pel nostre cervell, així com per controlar el nostre pes corporal. Mastegar més cada mos activa la resposta de relaxació.

Hauríem de concebre els aliments com a part d'un tot major i permetre'ns sentir aquesta integritat

A banda, sigues conscient que el què menges no surt del súper (tot i que ens pugui semblar una obvietat ho perdem de vista massa sovint), sinó de la terra i es nodreix amb els minerals del sòl i dels rajos de llum, a més del treball de l'agricultor, del ramader i del transportista que ens el porta fins la parada o establiment.

Hauríem de concebre els aliments com a part d'un tot major i permetre'ns sentir aquesta integritat. Gaudeix dels aliments amb els 5 sentits, i agraeix que tens davant un plat per menjar. Aquest estat mental, no és només psicològic, millora la digestió i l'absorció dels nurtrients, i activa el microbioma per teure el màxim benefici d'allò que mengem. Aquesta experiència d'integritat és l'estat bàsic de la natura, així que alinear-te amb ell t'aportarà beneficis enormes a la teva salut a nivell integral.

Si ets capaç de tornar a conectar amb l'alegria de menjar, al plaer dels aliments i al valor dels aliments acompaynat/da amb els teus, aniràs ben encaminat/da i hauràs avançat per guarir el teu sistema intestinal i la teva salut a nivell integral.

Gràcies a totes aquelles persones que m'inspireu cada dia, i que caminem per la vida en el procés d'apendre i créixer junts.

Rosa Torras
Dietista i Terapeuta floral


Comentaris