Vull escudella!

Avui parlarem d'un dels plats que ha sobreviscut més ben parat al pas del temps, ja que el seu origen es remunta al segle XIV : L'escudella. 

L'escudella ha estat, sens dubte, un plat emblemàtic -de diari- de la cuina catalana durant generacions. Té l'origen en les famílies pageses que bullien les restes de la collita i altres aliments que arreplegàven del rebost. És el plat estrella de la cuina d'aprofitament, i probablement la  seva base; el brou,  que en diferents variants, ens uneix a les cuines tradicionals d'arreu del món, és el plat de cullera per excel·lència.

Anem a fer el brou: Cada casa hi posa o hi treu ingredients segons els seus gustos, però com hem dit abans, tradicionalment es feia amb les verdures sobrants de l'hort, i amb trossos de carn per aprofitar d'aquesta manera l'animal sencer. L'objectiu del brou és aconseguir que sigui hidratant, nutritiu; aportant aminoàcids i minerals, i reconfortant per recuperar l'organisme o mantenir-lo en bones condicions per afrontar el fred, i l'impacte que aquest pugui generar a la nostra salut. 

Ingredients:

Vegetal: 1/2 porro, 1 ceba petita, 2-3 pastanagues, 1 nap, 1 xirivía, 2-3 penques d'api, 1 patata mitjana,  2-3 fulles de col verda o el tronxo del brócoli.

Carn: 1/2 pit de gallina de corral amb l'ala, 1 tros petit de vedella eco amb os. (Si compreu el pollastre sencer podeu aprofitar-ne el pedrer, les ales i altres trossos de carcassa. També hi podríeu afegir un tros d'os de pernil i peu de porc, d'aquesta manera s'obtindria un brou més ric en col·làgen.

Aigua mineral o aigua filtrada, sal marina o rosa de l'Himàlaia, i 1 c. sopera de vinagre de poma

Pas a pas: 

1-Posem l'olla plena d'aigua i tapada al foc. Rentem bé la carn que hi posarem i la introduim a l'olla en fred. (Si hi poseu ossos de vedella torreu-los primer al forn, seràn més gustosos).

2-Netegem bé i pelem les verdures d'arrel: Xirivía, nap, porro, pastanagues i l'api. Incorporem-les a l'olla quan arrenqui el bull, i ho deixem bullir durant una hora i mitja, a foc baix sense parar el bull i sense tapa.

3-Pelem  i rentem la patata, la ceba, i la col i les incorporem finalment a l'olla. Deixem que bulli 10 minuts i afegim la sal i el vinagre, i ho deixem coure 30-40 minuts més, fins que la patata estigui ben cuita i ja el tindrem fet!

Durant tot el procés haurem d'anar afegint aigua perquè es va evaporant amb l'ebullició.

Una vegada tenim el brou, ja podrem fer l'escudella:

Colem les verdures i posem el brou a bullir de nou, quan arrenqui el bull baixarem el foc i hi afegirem la pasta, la quinoa, el mill, l'arròs o el que volguem. Aquesta recepta l'he fet amb estrelletes d'espelta semiintegral, però ho podeu fer amb altres cereals i us quedarà molt bé.

Emplatat: jo li afegeixo trossets de les verdures del brou i un xic de la carn esmicolada, però també li podriem posar cigrons o pilotetes que hauriem cuït amb la pasta.

Curiositats: 

La paraula escudella ve de l'edat mitjana i fa referència al bol al qual es servien les sopes i els plats amb suc, més tard com passa amb altres plats tradicionals com "la paella", el continent va cedir el nom al contingut.

L'escudella que és feia tradicionalment a diari, era com la recepta anterior però amb fideus i arròs. Des de fa uns anys s'ha convertit en un plat important en àpats de festa, com el Nadal, però aquesta se sol fer amb galets.

Amb el brou podeu fer altres elaboracions molt interessants durant l'hivern com una bona sopa de ceba, sopa de pa, o hidratar qualsevol cereal o plat que us agradi

 Apa doncs, ja la tenim, ara a gaudir-la!!


Comentaris