Alteracions del gust i l'olfacte (Estratègies) Part II

Continuant amb les alteracions del gust i l'olfacte, avui us proposo una sèrie de "tips" que us poden ajudar a millorar la relació amb els aliments, i obrir de nou l'apetència i l'interès cap a una alimentació equilibrada i saludable. Com ja vam veure mengem amb tots els sentits, i això farem, potenciar-ne d'altres com la vista, el tacte i l'oïda, per tal de recuperar una emoció plaent a l'hora d'enfrontar-nos a un àpat. 

Tips:

  • Bols: Ens permeten posar tot un àpat dins d'un plat, jugant amb les textures, els colors i els sabors. La base és un cereal; arròs, civada... Acompanyat de verdures cuïtes i crues, proteïna animal o vegetal i una salsa que arrodoneixi el conjunt del plat. Es pot fer vegetarià, vegà, o com els orientals; amb peix, però en pots fer la teva pròpia versió.
  • Afegir aliments cruixents en les elaboracions: Vegetals deshidratats, pipes i llavors torrades, fruits secs picats.
  • Inclóurer espècies, herbes aromàtiques, pell de cítrics, fermentats per potenciar aquells sabors que som més capaços de distingir.
  • Potenciar els efectes que agradin més. Frescor o efecte refrescant afegint menta, llimona, salses de iogurt. Dolçor; canyella, vainilla, xarop de poma... Picant: Gingebre, pebres, mostassa...
  • Cuidar les tècniques d'elaboració, i variar en les presentacions: Els marinats i macerats ens poden ser molt útils. Presentar una carn, peix, o altre proteïna en forma de pinxos combinada amb fruites  o verdures, ens pot resultar més atractiu als sentits.
  • Buscar aliments sucosos que només en veure'ls ens facin salivera: Les fruites en general, qui no ha vist una maduixa o cirera i no s'hi ha pogut ressistir. Aquest efecte també ens anirà bé perquè augmenta la zona de recepció.
  • No combinar molts ingredients alhora, ja que la percepció del gustos bàsics es dispersarà i costaran més d'identificar.
  • Netejar el paladar: Amb suc de pinya, llimona, aigua amb gingebre... En aquest sentit "els smothies" amb aquestes fruites ens ho poden posar més fàcil.
  • Cuidar la vaixella i el muntatge del plat; com més agradable sigui per nosaltres, millor ens arribarà a tots els sentits.

"POKE BOWL" (Recepta de la foto)

Ingredients per 3 persones

  • 3 tasses (mida cafè) d'arròs variat (de 3 colors)
  • 1 alvocat
  • 2 cebes tendres petites
  • 300gr de llom de tonyina
  • 15 g d'alga wakame seca
  • 2 cullerades de salsa de soja
  • 2 cullerades d'oli de sèsam
  • 1 cullerada de llavors de sèsam
  • Un xic de pebre vermell picant
  • 2 cullerades de xarop de poma o sucre morè
  • 6 cullerades de vinagre d'arròs
  • Gingenbre marinat
  • Sal, oli d'oliva verge extra

Pas a pas

  1. Bulliu l'arròs amb aigua i sal, escorreu-lo i deixeu-lo reposar tapat amb un drap
  2. Hidrateu l'alga en aigua freda uns 15 minuts, escorreu-la bé i talleu-la a tires fines.
  3. En un bol barreja la salsa de soja, les llavors de sèsam, el vinagre d'arròs, l'oli de sèsam, i el sirope o sucre. Deixa-ho reposar una estoneta fins que tot quedi ben dissolt.
  4. Divideix la salsa en dos, i afegeix el pebre en un dels dos bols
  5. Renta bé les cebes tendres, i talla-les en diagonal, a rodanxes ben fines.
  6. Talla la tonyina a daus d'1x1 cm i deixa-la macerar 10 minuts en el bol que hi ha el pebre.
  7. Amaneix la wakame amb l'altre meitat de salsa (la que no té pebre)
  8. Pela l'alvocat i talla'l a daus de la mateixa mida que la tonyina.
  9. Reparteix l'arròs en els bols, afegeix-hi la tonyina, els daus d'alvocat, l'alga wakame, l'encortit de gingebre, tot formant grupets.
  10. Decora amb llavors de sèsam per sobre i un raig d'oli.

Curiositats: 

Els bols tenen la gràcia de encabir tot un àpat en un sol plat, per tant, hauran de ser equilibrats en quan a nutrients i els trobarem girebé, en un format o altre, en totes les cultures. Si busquéssim l'origen segurament el trobaríem a l'Àfrica i l'Àsia. A l' Àfrica hi ha moltes tribus que fan servir carbasses obertes per la meitat com a plat. En quan a l' Àsia en trobarem a l'Índia, la Xina i al Japó, però molt probablement van ser els monjos budistes i la filosofia zen, molt lligada a una alimentació sana i equilibrada, els que més l'han apropat al mon occidental i darrerament a casa nostra. 

Nosaltres, a la nostra manera també en tenim un de bol: "La carmanyola"


Comentaris