Menjar per la vista


Els ulls són uns òrgans molt sensibles a tot tipus d'agressions, tan externes (els raigs ultraviolats, el vent, la pols...), com internes (desequilibris dels òrgans, medi intern inadequat...), no en va, se'ls anomena el reflexe de l'ànima, ja que en gran part reflecteixen el nostre interior: "La brillantor i l'expressió diuen molt de la vitalitat del nostre organisme"

La qualitat de la visió i l'aparició prematura de malalties associades a l'edat, així com  la intensitat d'aquestes,  dependran de molts factors: Predisposició genètica, descans adequat, protecció del sol, l'estat de la musculatura de l'ull... Però per descomptat, la nostra dieta tindrà una influència cabdal a l'hora de prevenir aquets trastorns, per tant, haurem de potenciar els aliments que més ens convenen, així com evitar aquells hàbits dietètics que ens puguin perjudicar la vista.

La influència dels aliments

Diferents estudis han demostrat que malgrat la predisposició genètica i l'envelliment, la nostra dieta té una important repercussió a l'hora de protegir, nodrir i hidratar els ulls, tan per retardar l'aparició com per reduïr la intensitat de trastorns visuals com: Vista cansada, cataractes, sequedat ocular, glaucoma, degeneració macular, o desprendiment de retina.

Nutrients i aliments per millorar la vista

Els nutrients claus per protegir la vista són els antioxidants, especialment els bioflavonoides i les antocianidines, els carotenoides, les vitamines A, C i E i oligoelements com el zinc i el seleni, i els àcids grassos omega 3.

Què són els antioxidants i on els trobem?

  • Bioflavonoides: Són uns pigments que actuen de "sistema defensiu" contra les oxidacions externes de la pròpia planta. Majoritariament es troben a la pell de les fruites i en les fulles externes de les verdures.

  • Antocianidines: Són polifenols  amb gran capacitat antioxidant i són responsables dels colors vermell, malva, blavós i negre  de flors, fruites i verdures. Destaquen en les  fruites de bosc: Nabius, móres, maduixes, gerds, i d'altres com el raïm negre, col llombarda... 

  • Carotenoides o provitamina A: Vegetals de color groc i taronja  i verdures de fulles  verd fosc: Pastanaga, carbassa, moniatos, albercoc, bledes, espinacs, julivert, algues (sobretot nori), rovell d'ou, peixos blaus, mantega...

  • Vitamina C: Julivert, móres, nabius, cítrics, cols, brócoli, pebrots...

  • Vitamina E: Cereals integrals, fruis secs, pipes, sèsam, germen de blat, alvocat, llavors de lli, i els olis vegetals de 1ª prensada en fred (germen de blat, sèsam, girasol, oliva...)

  • Zinc: Germen de blat, pipes de carbassa, girasol, sèsam, cereals integrals, marisc, peix, carns.

  • Seleni: Germen de blat, cereals integrals, cebes, peix, ous, carns.

  • Omega3: Peixos blaus (sardina, verat, salmó...), nous, llavors de lli...

Consideracions per aprofitar-los millor

  • Fes servir aliments frescos, locals i de tots els colors.

  • Sempre que sigui possible consumeix fruites i verdures  ecològiques, perquè molts antioxidants és concentren a la pell i fulles externes, que són les que normalment desaprofitem.

  • No cuinis massa els vegetals per evitar la pèrdua de vitamines.

  • Consumeix fruita i verdura de temporada a diari (una racció de verdura que sigui crua per aprofitar-ne millor totes les vitamines)

  • Renta les verdures amb la fulla sencera i no deixis les verdures en remull per optimitzar les vitamines.

  • Amaneix les verdures, hortalises (amanides) o cereals amb oli de 1ª prensada en fred, llavors de sèsam, pipes de girasol, pipes de carbassa, o ratlladura de pell de cítrics.

  • Afegeix fruites vermelles fresques (quan en sigui temporada) o dessecades als cereals de l'esmorzar o iogurts.

  • Inclou orellanes i/o panses a les compotes, cereals de l'esmorzar...

  • Consumeix els cereals integrals.

Aliments o factors que perjudiquen la vista

El sucre: L'abús de dolços i farines refinades pot acabar afectant als vasos sanguinis de la retina, per això els diabètics han de dur un control molt estricte per evitar la retinopatia diabètica.

Sal i grasses trans: Poden provocar hipertensió i incrementar el colesterol, factors que perjudiquen seriosament la salut ocular.

Consum de carn vermella: A més de colesterol, genera toxines. Alguns estudis han demostrat que el seu abús incrementa el risc de cataractes.

Beure poca aigua: Cal una correcta hidratació per evitar la sequetat ocular.
Un consum excessiu de: calories,  d'alcohol, aliments rics en greixos, processats, additius... provocaran un increment de les oxidacions i la congestió del fetge, creant un medi intern tòxic i un envelliment cel.lular prematur que afectarà l'organisme a tots nivells.

No ho perdis de vista!!!

 

Comentaris