Cultivem l'amistat

La pandèmia i el confinament ens ha permès reflexionar i posar en valor moltes coses. Qui mes qui menys, a hores d'ara, ja té clara la influència de factors com l'alimentació, l'exercici, i la gestió de l'estrès sobre la salut. Però hi ha un gran tema que tots hem experimentat o fins i tot patit; l'enyorança del contacte social o dels nostres, hem trobat a faltar "la nostra tribu".

L'ésser humà és social per naturalesa, els nostres avantpassats sobrevivien gràcies al fet que vivien en grup. Tot i que els perills del nostre dia a dia puguin haber canviat molt, el pes del nostre teixit social és indiscutble i necessari per gaudir d'una bona salut, per això, venint d'on venim, vull reivindicar la importància de cultivar les bones amistats per gaudir d'un bon estat de salut a nivell integral.

Parlant de salut i benestar, una de les situacions més perilloses és la de  l'aïllament social, es tot un tema que ja ve de lluny i sovint massa menystingut. Necessitem recuperar vincles de col.lectivitat, de pertinença, que no vol dir simplement estar envoltats d'altres persones

Tenir a prop persones vitamina 

Les persones vitamina, són les que sempre tenen la capacitat de tornar-nos l'alegria de viure. Tot i que hem de ser capaços de tenir uns bons recursos interns per gestionar el nostre dia a dia, i les dificultats que es puguin generar, tenir persones bones i positives al nostre voltant, fomenta i enriqueix el nostre equilibri interior.

Beneficis de l'amistat sobre la salut 

Els vincles que formem amb les nostres amistats ens alegren la vida i ens ajuden a superar moments difícils, però a banda dels beneficis psicològics també n'hi ha que afecten a la nostra salut física. Anem a pams:
  • Redueix els nivells d'estrès: Els projectes i els bons moments compartits, fa que reduïm l'ansietat, alliberant-nos d'estrès i de càrregues emocionals.
  • Millora l'autoestima: El tenir amics que ens valorin, que confiin en nosaltres i les nostres capacitats, fa que ens refermem i ens millori l'autoestima, que és fonamental per la nostra salut mental.
  • Reforça el nostre sistema inmune: La protecció i el benestar que ens proporciona l'amistat sincera, fa que pugin els nivells de serotonina, i pertant, millori el nostre estat d'ànim, alliberant el nostre sistema inmune dels efectes de l'estres.
  • Les amistats son un analgèsic molt potent: Per una banda fa que generem endorfines; un neurotransmisor que proporciona sensació de benestar i plaer, funcionant com un autèntic analgèsic. I per l'altre, penso que tots/es ho hem experimentat, després d'una bona trobada social ens marxen tots els mals.
  • Prevé l'obesitat ja que entre els més joves fomenta el joc i l'activitat física, i de vegades les ganes de tenir més consciència i cura de si mateix.
  • Augmenta l'esperança de vida: Tenir algú amb qui compartir els nostres moments i experiències ens motiva a manterir-nos actius, i incrementa la qualitat i anys de vida.

 Cultivem l'amistat

Prenem-ne bona nota i tornem a fomentar les bones relacions d'amistat. Intentem que les obligacions del nostre dia a dia no se'ns mengin tot el temps, i no oblidem la importància que tenen les relacions sòlides i actives per la nostra salut. Cuidem de la nostra tribu i ella ens ho tornarà!

Va per tots/es vosaltres!!



Comentaris