Tajín de coliflor i cigrons amb espècies

La cuina del Marroc és sens dubte una de les més singulars del nord d'Àfrica, plena de colors, aromes i sabors. La força d'aquesta gastronomia popular i transmesa dins de les famílies de forma oral, que per això és tan complicat de vegades trobar receptaris extensos, rau en la combinació de les espècies i dels sabors dolç i salat que conviuen a la perfecció dins d'un mateix plat.
Les arrels d'aquesta gastronomia tan sensorial les trobem en les diferents influències culturals al llarg de la història; Berebers, àrabs, mediterranis, orientals, africans... Tot això ben combinat amb els recursos propis del país, donen una cuina tan enriquidora com seductora, a més, de comptar amb un estri propi d'origen "Bereber" conegut arreu del món: El tajín.

Tajín de coliflor i cigrons amb harissa i llimona

Ingredients per 4 

  • 1 cull. sopera de Ghee i 1 cull. sopera d'oli d'oliva*
  • 1 ceba tallada a daus, i 2 grans d'all picats
  • 1 cull. de moka de llavors de cilantre
  • 400 gr de cigró petit cuït
  • 1 coliflor tallada a floretes
  • 400 gr de tomàquet triturat natural
  • 1 cull. de postres de Harissa *1
  • 1/2 manat de julivert picat o cilantre
  • 1 llimona en conserva picada fina*2
  • Sal marina i pebre acabada de moldre

Pas a pas

  1. Posa la cassola del tajín al foc amb difusor, i amb el ghee i l'oli d'oliva. Quan s'escalfi li afegeixes la ceba fins que s'estovi. Posa-hi l'all i les llavors de cilantre, i deixa-ho coure uns minutets, fins que la ceba comenci a daurar-se. Finalment incorpora-hi els cigrons i la coliflor.
  2. Afegeix-hi el tomàquet triturat, la harissa, i cobreix la coliflor amb suficient aigua. Deixa que arranqui el bull, baixes el foc, i tapes amb la tapa cònica tan característica del tajín. Deixa-ho a foc suau durant uns 20 minuts, fins que la coliflor estigui tendre.
  3. Ajusta de sal i pebre (compte que la harissa ja és força picant), afegeix la meitat del julivert tallat i la llimona en conserva, i deixa-ho coure uns 5-10 minuts.
  4. Decora amb la resta de julivert i llimona en conserva, i ja ho tindràs.
 

Llegendes:
*Si no disposes de ghee, pots fer-ho amb oli d'oliva.
*1La salsa/pasta Harissa, és molt típica de la cuina del Magreb. La seva base és de bitxo i la solen barrejar amb all, comí, cilantre i oli d'oliva. La vaig comprar feta en llàuna a una carnisseria àrab, i li vaig afegir 4 cull. soperes d'oli d'oliva per diluïr-la. Aquesta recepta porta 1.5 cullerades de postre de harissa ja diluïda, però el punt picant sempre és molt personal.
*2La llimona confitada és molt popular a la cuina àrab, i es tracta de llimona conservada en sal, amb un interessant aportació aromàtica a les preparacions i un efecte probiòtic a tenir en compte. També la vaig adquirir a una tenda de productes àrabs. La polpa no s'aprofita, només la pell rentada i tallada fina.
 

Comentaris