Els bons propòsits sobre l'alimentació i l'autocura


No és res nou, ni cap sorpresa, el proposar-nos nous objectius a començament d'any o quan tanquem un cicle. Sí però, que hauríem de ser capaços a aquestes altures, de veure si van per bon camí o se n'aniran en orris, i tornaran a quedar al calaix de les bones intencions.

Portar una dieta més saludable, fer més exercici, descansar millor, deixar de fumar... Solen ser dels objectius més habituals i alhora menys aconseguits. Potser ha arribat el moment de replantejar-nos perquè ens proposarem segons què. Aquest tema sí que mereix una bona introspecció i anàlisis de quins són els motius que generen la necessitat de fer aquests canvis. Però, anem a pams!

Vivim en una societat orientada al fer, a l'assoliment i a la immediatesa. Que posa el focus de l'atenció a les veus i influències externes i a la satisfacció immediata, i acabem desconnectats del nostre interior. El problema dels propòsits és que els vivim com una obligació i no com a quelcom que sorgeix d'una necessitat interna. Perquè això passi, cal un diàleg honest amb nosaltres mateixos que ens impulsi a cuidar-nos i a prendre unes decisions més conscients.

El fet de perdre pes, alimentar-nos de determinada manera, o de dur a terme canvis en el nostre estil de vida, no hauria de sorgir d'una imposició social, que de per si ja ho aboca al fracàs, sinó que hauria de ser fruit del nostre desig o d'un compromís. Sí, si no s'estableix un fort compromís és difícil que s'assoleixin els propòsits, ja que aquests ens demanaran esforç, dedicació, i un escolta amable per part nostra.

Però no et vull desanimar, ben lluny de tot això et proposo que reconnectis, t'escoltis i et permetis ser. I sobretot, no t'oblidis que els canvis d'hàbits requereixen temps i que no existeixen les fórmules màgiques. Sí però, necessitaran de la teva mirada compassiva i la certesa de que pots fer-ho, i si ho creus necessari pots buscar ajuda per fer-ho acompanyat/a. Sens dubte, l'assoliment dels teus objectius, sobretot relacionats amb la salut i el teu cos o "temple", no tenen preu.

 "Tips" que et poden ajudar en quan a l'alimentació:

Revisa la teva dieta: Que sigui equilibrada, nutritiva i suficient en quant a quantitat i varietat, per evitar mancances o distingir la gana física de l'emocional.

Gaudeix menjant: Posa presència quan mengis, i dóna't permís per gaudir de l'àpat. Si quan menges estàs distret/a, no gaudiràs plenament i sentiràs la necessitat de compensar-ho d'una altre manera i segurament poc saludable.

Actitud d'acceptació: Practica l'alimentació conscient o mindful eating. Això et permetrà reconèixer quina relació tens amb l'alimentació i el teu cos, i poder-hi treballar. Per dur-ho a terme cal una mirada amable i sense judicis, ja que el sentiment de culpa i l' autocrítica ens porten a que es dispari l'ansietat fomentant una mala relació amb el menjar.

Assumeix les dificultats: No hi ha emocions bones o dolentes, accepta les emocions difícils com a part de la vida, i dóna'ls resposta des d'allà on toca. Massa sovint premiem o calmem les emocions a través dels aliments.

Busca ajuda per fer aquest viatge acompanyat/da: Si creus que és el teu moment, l'ajuda de professionals adequats potser cabdal per l'assoliment dels teus objectius.


Rosa Torras

Dietista integrativa i terapeuta floral



Comentaris

  1. Et desitjo el millor per tot l,any

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies. Molt bon article. Les bones intencions hi són. A veure si les aconseguim mantenir ! 😅

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Josep, per llegir-me! Si hi són ja estàs en el camí, endavant i força!! :)

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Maria. Bon any i abraçada gran!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada