Potenciem les nostres defenses!!

Reforçar les defenses del  nostre organisme és la millor opció per prevenir i/o escurçar qaulsevol procés víric, bacterià, o altres patologies que poguem tenir com infeccions en general, per això la medicina naturista proposa unes pautes dietètiques molt senzilles a l’abast de tothom, sense oblidar que estem en un moment excepcional, i que hem de seguir les mesures  i protocols de les autoritats competents

 
Com enfortir el sistema inmunitari?

Evitant TOTS els sucres, ja que debilita el sistema inmunitari de manera important. Moderant el consum de lactis I gluten, grasses saturades, trans… Aliments processats I ultraprocessats, ja que carreguen l’organisme innecessàriament, impedint-lo de poder realitzar les seves tasques de manera eficaç.

Què podem incloure en els àpats diaris?
  • Fruita cítrica de temporada (Vit C): 2 racions (Taronja, mandarina, kiwi…) No t’oblidis de la resta de fruites de temporada que també aporten micronurients ineteresants (magrana, xirimoia, pomes, peres, caki...)
  • 2 racions de verdura: una de crua en forma d’amanida (poseu-hi fruites del bosc, ceba tendra, pastanaga, ravanets, remolatxa...) , l’altre cuita i sempre de temporada: cols (totes), carxofes, espàrrecs, carbassa, carbassó, bledes, espinacs, col I rave, tirebecs…
  • Escolliu cereals integrals (fajol, arròs, quinoa, pasta, cuscús, pa, flocs…), que ens aportaran vitamines del grup B, que ara ens interesssen molt per mantenir el sistema nerviós en calma, i ens aportaran fibra per prevenir el restrenyiment.
  • Pendre fermentats: Kèfir, kombucha, chucrut no pasteuritzat, iogurt natural (cabra, ovella…), ens ajudaràn a mantenir una flora intestinal saludable i diversa, molt important per les nostres defenses.
  • Pendre aliments rics en vitamina A, E, C, antioxidants I Zinc, per assegurar la protecció de les mucoses: Verdures de fulla verda, cols, brócoli, hortalisses com la carbassa, pastanaga, moniato... I d’altres com julivert, enciam, alvocat… Fruits secs naturals, llavors com pipes de carbassa, girasol i sèsam (en petites quantitats). Fruites del bosc com gerds i nabius frescos, i altres fruites com la magrana, el caki, la xirimoia...
  • Aliments rics en vitamina D: Prioritzeu-ne el seu consum per evitar dèficits, degut a la poca exposició a la llum solar, ja que són clau en moltes funcions, però també en la salut del sistema inmunològic. Peix blau petit: sardinetes, anxoves, verat, arengades... Ou sencer (el rovell), bolets assecats al sol, mantega Bio, i els lactics en general. També és molt interessant l'exposició solar sense protecció ni ulleres de sol 15 minuts al dia.
  • Aliments rics en beta-glucans: Bolets com els xitakes, gírgoles, xampinyons, o de temporada, I la civada (gra o en flocs naturals), llevat nutricional.
  • D’altra banda, cuidar les coccions evitant les altes temperatures, per evitar la pèrdua d'aquests nutrients tan valuosos: Vapor, papillot, bullit, escaldat,”coccions al dente”. Aprofitar els brous si bullim les verdures per pendre com a infusió o per fer d’altres elaboracions.
  • Per amanir feu servir oli d’oliva de 1a premsada en fred, suc de llimona, all trinxat, ralladura de pell de cítrics bio, vinagre de poma i gingebre.
  • Beure força liquid en forma d’aigua, brous vegetals, infusions no estimulants: farigola, roibos, te kukicha (no te teïna), gingebre...
  • Altres: Pol.len si no en sou al.lèrgics. 
 

I si estem confinats?

Penseu que a casa normalment no necessitem tanta energia, mengeu poc, relaxeu-vos molt, feu activitats que us agradin i gaudiu molt dels vostres.

Aquí hi trobaràs l'article de "Farmaciola d'hivern" amb més aliments i remeis casolans

Si necessites contactar amb mi, em trobaràs a: dietespersonalitzades@gmail.com, o a la consulta; Telèfon 699929004

Comentaris